Läsarna: Fel att stänga Ringhals i förtid

2015-09-07 11:31  
Foto: Adam Ihse/TT

Kärnkraftsreaktorerna 1 och 2 i Ringhals stängs senast 2020, fem år i förtid. Fel beslut anser Ny Tekniks läsare.

I fredags kom beskedet att Ringhals styrelse stoppar nödvändiga investeringar i de båda reaktorerna 1 och 2 vid Ringhals kärnkraftsverk. Därmed kommer de inte att kunna drivas längre än till 2020 vilket innebär stägning fem år tidigare än tidigare planerat.

Fel beslut anser Ny Tekniks läsare. I en webbenkät som besvarats av drygt 2600 läsare säger 79 procent att det är fel att stänga reaktorerna i förtid.

Signaturen "Mr. Krax" törs inte tänka på konsekvenserna av att stänga Ringhals 1 och 2 samt Oskarshamn 1 och 2:

"Vind och sol är inte lösningen. När behovet är som störst under isande vinter och Sveriges förbrukning ligger på 28000MWh, hur skall vi då få täckning för behovet? Från våra grannländer? Skall vi sektionera bort delar av landet i 3 tim. intervall enligt plan? Eller är det kanske där Finsk kärnkraft kommer in i bilden?"

"För mig är det självklart att Sverige ska vara självförsörjande på elproduktionssidan." anser "Johan".

Energilagring tror "AL" inte är någon lösning.

"Väl fungerande lagring till vettigt pris är även för mig en våt dröm. Tyvärr är det ännu så länge, och förmodligen under överskådlig framtid just bara en dröm."

"Ögonöppnaren" påminner om att Tyskland stänger sin kärnkraft i förtid och skriver att: "Kärnkraften kommer att bli en mycket kort parentes i historien om energislag."

"El nino" tar upp konsekvenserna för basindustrin: "För den svenska bas- och processindustrin och vår konkurrenskraft behövs säker/pålitlig och "billig" el. Kärnkraften torde vara den energikälla med högsta effektivitetsgraden per "insatsenhet". Knappast realistiskt att sol, vind och vatten på ett säkert och driftsekonomiskt rimligt sätt kan ersätta bortfallet av dessa båda aggregat."

"Andreas" skriver att vind- och vattenkraft täcker upp: "Dom två reaktorerna motsvarar om jag inte minns fel hälften av effektutaget från vindkraften."Jamen om det inte blåser då?".Då kör man vindkraft istället, för varje KW som kommer in från vindkraften kan man spara en KW i vattenmagasinen att använda när det verkligen behövs."

Kommer det att krävas nya vattenkraftturbiner? Nej enligt "solon":

"Det behövs inga nya vattenturbiner. Vindkraften är förutsägbar och varierar betydligt långsammare än de flesta lasterna på nätet".

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt