Larm om kemikalier i dricksvattnet

2014-02-10 06:35  

Svenskt dricksvatten kan innehålla farliga kemikalier som påverkar kroppens inre organ.

Bakom larmet står Livsmedelsverket som nu bett kommunerna att mäta kemikaliehalterna i vattnet.

Dricksvattnet i flera svenska kommuner kan innehålla för höga halter av perflourerade alkylsyror som i djurförsök har visat sig vara skadliga för kroppen, bland annat genom att påverka reproduktionsförmågan, immunförsvaret och ge leverskador, skriver Dagens Nyheter. Kemikalierna leder inte till akut förgiftning, utan kan i stället innebära en långsiktig hälsorisk eftersom de lagras i blodet i upp till fem år.

Bakom larmet står Livsmedelsverket som därför ber landets kommuner att redovisa om halterna i dricksvattnet befinner sig inom de tillåtna värdena, men går inte ut med en avrådan från att fortsätta dricka kranvatten som ännu inte testats.

– Jag vill vara tydlig och säga att jag vill inte att människor ska bli jätterädda, snarare att kommunerna ska bli bekymrade och kontrollera att medborgarna inte fortsätter att få i sig detta ämne, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord till TT.

Kemikalierna har upptäckts i dricksvattentäkter i Ronneby, Botkyrka och Uppsala, och kommer sannolikt från brandskum som under tidigare år använts på brandövningsplatser.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt