Långsamt kraftverk gav läsarströmmar

2013-03-13 13:51  

LÄSARKOMMENTARER. En artikel om ett kraftverk på Dalälvens botten fick kommentarerna att strömma in till nyteknik.se.

Efter tio års forskning sjösattes ett nytt svenskt kraftverk på Dalälvens botten i förra veckan. En artikel om den lilla experimentanläggningen, som ska skörda el ur långsamma strömmar, blev veckans mest lästa artikel på nyteknik.se. Och den mest kommenterade.

Signaturen Janne N tycker att tekniken borde kunna bli intressant om man skalar upp det hela och använder havsströmmar i stället, vilket mycket riktigt är syftet. ” Även om inte hastigheten är jättestor så är vattenvolymerna det. Dom har också den stora fördelen att vara väldigt stabila. Borde i likhet med kärnkraft kunna användas som stabil baskraft.” skriver han.

Gunnar Littmark ser tekniken som intressant men tycker att den för Sveriges del ska jämföras med att bygga ut de orörda älvarna. Gustav replikerar ”För Sverige bör den jämföras med kärnkraft som heller inte kan regleras.”

Fler läsare är inne på kärnkraftspåret. Nicklas S skriver att ”Kärnkraft levererar lika konstant som dessa vattensnurror. I alla fall om inte reaktorerna tas ur drift.” och får medhåll från Gustav som skriver ”Ja men det är betydligt säkrare med många små vattensnurror än ett tiotal reaktorer med tanke på driftuppehåll.”

Signaturen Drygis jämför i stället med vindkraft och tycker att strömkraftverket borde ha potential att leverera mer stabilt och förutsägbart. Han beskriver hur de små kraftverken kan placeras i rader med relativt korta avstånd längs hela vattendraget. Man han tror inte att tekniken kan ersätta kärnkraft. ”Knappast, det kanske har potential att bidra med en liten liten pusselbit i energimixen.”

David är en av flera kommentatorer som befarar att skräp i vattnet ska fasta i kraftverket, framför allt i ”den centrala pinnen”. Signaturen el mix ger lugnande besked: ” En vertikalaxlad turbin är självrensande till skillnad mot en horisontalaxlad.”

Dan spår att underhållet är teknikens största stötesten. Hur påverkas algbildning? undrar han. Dagis tonar ner det problemet: ”För att motverka algbildning kan man ytbehandla, rinnande vatten har ofta mycket klen påväxt, en rotor är dessutom mindre lämplig att växa på än fasta förmål.”

Flera är kritiska mot konceptet och undrar varför man inte satsar på ebonitstav och kattskinn i stället. Somliga tycker inte att Ny Teknik borde skriva om tekniken över huvudtaget. Dassault skriver ”Det är verkligen sorgligt att läsa den här sortens artiklar i tidningen som en gång var avsedd för ingenjörer.”

Lasse är av en annan åsikt ”Det är bra att Ny Teknik skriver om nya idékoncept inom den förnyelsebara energin. Detta ger inspiration till ytterligare nya idéer hos kreativa ingenjörer...”

Och så blir det debatt om debatten. Thorsten Schütte tycker att man kan bli misantrop när man läser kommentarerna under alla artiklar som har med förnyelsebar energi att göra. ” Varför detta dysterkvisteri, ingen har väl heller krävt att ekonomin skulle gå ihop för de första försöksreaktorerna!”

P anlägger ett historiskt perspektiv ”Många som läser Ny Teknik låter som min gamla far i början av 90-talet då han sa följande "flugan med datorer går snart över". Varför läser ni om ny teknik om ni inte kan se bortom horisonten? Det är inte människorna som ser problem, utan de som se möjligheterna som har ändrat världen.”

Charlotta von Schultz

Mer om: Energi Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt