Landsting fasar ut silver och bisfenol A

2012-08-30 09:15  

Stockholms läns landsting slutar med silver som bakteriedödande ämne. Beslutet är en del i miljöarbetet.

I början av veckan kunde Ny Teknik berätta nyheten att Haglöfs, Nordens största leverantör av friluftsplagg, slutar med silver i sina produkter. Anledningen är debatten kring hur silverpartiklar påverkar miljön. I förrgår beslutade också Stockholms läns landsting att fasa ut ämnet ur sin verksamhet. Nanosilver förekommer i dag i madrasser, textilier, bindor och blöjor.

-Landstingets verksamheter behöver vissa kemikalier för att fungera, men vi har lyckats byta ut de allra farligaste och minskar ständigt användningen av miljö- och hälsofarliga ämnen, säger miljölandstingsrådetGustav Andersson i ett pressmeddelande.

På den nya utfasningslistan finns också det omdiskuterade hormonliknande ämnet bisfenol A.

-Landstinget går före nationell och EU-lagstiftning genom beslutet att minska bisfenol A i varor och produkter. Det har lämnats ett förslag till regeringen att förbjuda ämnet i papper som används för bland annat kvitton och biljetter. Jag hoppas nu på ett starkare agerande från nationell nivå, säger Gustav Andersson.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt