Landminor hotar kraftverk

2014-05-19 10:01  
Foto: TT

Översvämningarna i Bosnien har fått landminor från inbördeskriget att flyta ut i floden Donau. Nu hotas kraftverk på vägen mot Svarta havet.

Översvämningarna i Serbien, Bosnien och Kroatien är de värsta på 120 år. På flera håll i Bosnien-Herzegovina och Serbien har människor drunknat i vattenmassorna.

Nu varnar bosniska minaktionscentrum för att minor som grävdes ner i marken under inbördeskriget på 1990-talet kommer att följa med slammet som följer med vattenmassorna ner i floden Donau.

På vägen ner mot Svarta havet kommer de att utgöra en fara när de passerar genom de kraftverk som har uppförts utmed Donau.

Bara i Bosnien-Herzegovina beräknas 120000 landminor ligga kvar efter inbördeskriget som bröt ut efter forna Jugoslaviens upplösning.

Särskilt kring städerna Doboj och Olovo lades stora mängder minor, och dödsolyckor inträffar allt som oftast. Dessa städer har drabbats svårt av översvämningar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt