Lamptillverkare välkomnar glödlampsförbud

2008-12-09 11:08  
Glödlampor ersätts med lysrör och led-lampor

EU-kommissionens förslag om förbud för glödlampor inom unionen välkomnas av en av världens största lamptillverkare, Osram.

Martin Goetzeler, vd för Osram, säger i ett pressmeddelande att företaget välkomnar förslaget om glödlampsförbud.

- De nya riktlinjerna är bra nyheter för konsumenter och miljön, säger han i ett pressmeddelande. Riktlinjerna visar att EU visar allvar med klimatfrågorna.

Men klassiska glödlampor står idag bara för 5 procent av Osrams omsättning. Företaget har sedan länge styrt om produktionen mot just sådana ljuskällor som ska ersätta glödlamporna, som lysrörslampor och lysdioder.

85 procent av de lampor som används inom EU idag är glödlampor. Den tillverkning som sker inom EU finns främst i Polen och Ungern. Kommissionen räknar med att 2000 - 3000 personer påverkas av omställningen.

De nya riktlinjerna är tänkta att börja träda i kraft 1 september 2009, och omställningen beräknas ta åtta år att genomföra. Definitivt beslut i frågan tas av ministrarna i mars 2009.

Håkan Abrahamson

Mer om: Lysdioder Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt