Läkemedel i miljön påverkar grödor

2014-12-11 13:16  
Foto: Colourbox

Rester av läkemedel som hamnar i naturen påverkar tillväxten av grödor. Den slutsatsen drar brittiska forskare efter en studie.

Bara en del av de mediciner vi äter tas upp av kroppen. Resterna lämnar kroppen via urinen eller fekalier och hamnar i reningsverk - som inte är byggda för att rena bort läkemedel. Resultatet blir att många av dem rinner rakt igenom för att hamna i sjöar och hav. Eller så hamnar det i slammet. Dit hör inflammationsdämpade och smärtstillande medel som diklofenak, en substans som bland annat finns i Voltaren.

Nu har brittiska forskare studerat vad som händer med sallad och rädisor som exponeras för samma halter av inflammationsdämpande ämnen som ofta finns i renat avloppsvatten eller slam från reningsverk. Studien omfattade allt från hur fotosyntesen påverkades till hur rötterna utvecklades och plantan växte. Resultatet visar att många av läkemedlen påverkar växtens rotsystem och därmed tillväxten, men på lite olika sätt.

- Vi vet väldigt lite om hur resterna de enorma mängder läkemedel som konsumeras i slutändan påverkar flora och fauna, konstaterar Clare Redshaw, ledare för projektet vid Plymouth University.

Forskarna konstaterar också att förbrukningen av läkemedel ökar i takt med att vi människor blir allt äldre, och att mer forskning behövs för att förstå hur läkemedelsrester i naturen påverkar tillväxten av grödor. De efterlyser därför toxikologiska test för växter.

Forskningsresultatet publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Ecotoxicology and Environmental Safety.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt