L: Energimål skadligt för svenska elsystemet

2017-04-21 13:31  
Foto: Alamy

Regeringen lämnade i onsdags en proposition om att förlänga elcertifikatsystemet till 2045, och därmed fortsätta att subventionera producenter av förnybar el. Det senaste steget möter nu stor kritik från Liberalerna.

– Regeringen försöker pressa in ny elproduktion trots att expertmyndigheten talar emot. Det bidrar till att vatten- och kärnkraftsägare får ännu sämre lönsamhet vilket skadar det stabila elsystemet vi har i dag, säger Maria Weimer, Liberalernas energipolitiska talesperson.

Partiet var det enda av Alliansen som inte valde att ställa sig bakom den blocköverskridande energiöverenskommelsen. Liberalerna hoppade av förhandlingarna för att de inte ville gå med på mer statliga subventioner.

Weimer menar att ökade subventioner pressas in på kort tid bara för att Socialdemokraterna vill göra en politisk kompromiss med Miljöpartiet.

– Det är inget som säger att vi behöver fler subventioner i svenskt elsystem i nuläget, säger hon.

Mer om: Elcertifikat

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt