Kungen satsar på slotts-solkraft

2015-12-23 10:05  

Kung Carl-Gustaf vill ha fler solceller på Kungliga slottets tak. Det skulle kunna ge 500 000 kWh el om året.

På kung Carl XVI Gustafs uppdrag har en mindre solcellsanläggning provats på norra längan av Kungliga slottets tak sedan 2010. Den har fungerat perfekt, rapporterar hovet.

Kung Carl XVI Gustaf skulle gärna se fler solceller på slottstaket. Hela takytan är 7 200 kvadratmeter. Om man installerar solceller på 60 procent av ytan skulle man kunna generera 500 000 kilowattimmar el varje år. Det motsvarar årsförbrukningen för cirka 20 villor, uppger hovet i ett pressmeddelande.

Solpanelerna skulle inte skada byggnadsminnesmärket Kungliga slottet.

-Det skulle inte heller synas från marken och påverka Slottets utseende. Men de skulle synas från luften! En besökare som anländer till Stockholm med flyg skulle kunna se att Statschefen själv går i täten för en omställning till förnyelsebara energikällor, säger riksmarskalk Svante Lindqvist, på kungahusets hemsida.

Kungen har även tidigare visat intresse för solceller. Han har bland annat besökt det svenska solcellsföretaget Exegers tillverkning och labb i Stockholm.

Exeger, som var med på Ny Tekniks senaste 33-lista, utvecklar nästa generations solceller, så kallade Grätzelsolceller, en tunn, böjlig solcell, som kan göras av billiga råvaror och som ger ström även i dåliga ljusförhållanden.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt