Kulturhuset gör vind-el mitt i stan

2008-05-27 15:30  

Nu har vindkraften flyttat in hos kulturen. När Kulturhuset i Stockholm öppnar sin takterrass på fredag snurrar fyra små vindkraftsturbiner över gästernas huvuden. Och det är inte bara på skoj. De ger verkligen el.

Det är entreprenören och journalisten Johan Ehrenberg, som är i full färd att montera fyra exemplar av den japanska vindsnurran Airdolphin ovanför Kulturhusets Tak, det vill säga terassen högst upp på Peter Celsings betongbyggnad vid Sergels Torg i Stockholm.

Ny Teknik klättrade upp till honom på tisdagseftermiddagen.

Bidraget till fastighetens energianvändning lär inte bli särkilt stort, men PR-värdet är desto större, menar Ehrenberg, som i sitt nya företag "Egen El" säljer små vindkraftverk och solceller.

- Jag ser de här snurrorna som ett genombrott för mina idéer om att vi kan göra vår egen el även i städerna, säger han.

Även Kulturhuset talar om ett slags genombrott.

- Det här visar att vi i det här huset inte bara bryr oss om estetik, säger Maths Eggeby, säkerhetsansvarig på Kulturhuset och projektledare för det Ekorum som snart invigs på en våning under terassen.

Ekorummet ska arrangera utställningar, debatter, och prova-på-aktiviteter, med teman som energi, mat, staden, design och arkitektur.

Enligt Kulturhuset ska det vara ”en plats som ska inspirera människor att leva ett mer miljövänligt liv och erbjuda hjälp till att göra klimatriktiga val”.

För att driva verksamheten i Ekorummet har Kulturhuset fått tre och en halv miljon kronor från det statliga klimatinvesteringsprogrammet, Klimp.

Vindkraftverken på terrassen har finansierats av Energimyndigheten. Johan Ehrenberg lånar ut fyra av sina japanska vindturbiner Airdolphin, luftdelfiner, till Kulturhuset i fyra månader.

De senaste åren har Kulturhuset genomfört flera satsningar på att göra huset klimatvänligare

Förra året monterades solceller på taket. På en monitor i entrén kan besökarna följa hur mycket el som cellerna producerar.

Även de fyra mikroturbinerna ska kopplas till en monitor i entrén

Exakt hur mycket el de kommer att ge vet ingen.

- Men man får nog räkna med att varje turbin ger ungefär hälften, 1500 kW/h om året, jämfört med om de stod på en öppnare plats, säger Johan Ehrenberg.

- Bland annat så är ju Hötorgsskraporna i vägen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt