Energi

KTHs solugn håller grytan kokande

Matlagning i solskenet

Men en ugn som drivs av solvärme slipper bolivianska bergsbor gå långt för att leta ved. Nu har KTH-studenterna Johan Palm och Fredrik Carlsson utvecklat en effektivare och billigare design. Ny Teknik har ställt fem frågor till Johan Palm.

Publicerad

Varför behövs solugnar?

De flesta lagar mat över öppen eld i bergen i Bolivia, och veden ställer till problem. Folk måste gå långt för att hitta ved och det blir erosion när träden huggs ner. Men för tio år sedan så fick en svensk missionär idén om att tillverka solugnar, som nu används av ungefär 4-500 familjer. Ugnen har vidareutvecklats lite grann under åren, men nu fick vi i uppdrag att göra en riktig översyn.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här