KTHs solugn håller grytan kokande

2007-11-29 13:00  
Matlagning i solskenet

Men en ugn som drivs av solvärme slipper bolivianska bergsbor gå långt för att leta ved. Nu har KTH-studenterna Johan Palm och Fredrik Carlsson utvecklat en effektivare och billigare design. Ny Teknik har ställt fem frågor till Johan Palm.

Varför behövs solugnar?

De flesta lagar mat över öppen eld i bergen i Bolivia, och veden ställer till problem. Folk måste gå långt för att hitta ved och det blir erosion när träden huggs ner. Men för tio år sedan så fick en svensk missionär idén om att tillverka solugnar, som nu används av ungefär 4-500 familjer. Ugnen har vidareutvecklats lite grann under åren, men nu fick vi i uppdrag att göra en riktig översyn.

Hur funkar ugnen?

Man sätter maten i en isolerad plastlåda som täcks av ett genomskinligt glas- och plastskikt. Locket som fälls upp har en reflektor som ger extra ljus ner i lådan, som dessutom är svartmålad på insidan. Sedan värmer solens strålar upp maten.

Vad är det ni har utvecklat?

Vi har ändrat ett antal detaljer för att göra tillverkningen enklare och valt andra material så att ugnen blir billigare, lättare och mer hållbar. Reflektorn var exempelvis tidigare en spegel, nu är det en reflekterande plastfilm. Lådan tillverkades förr i glasfiber, men vi har valt en polykarbonat.

Vad kan man laga? Knappast pannkakor, va?

Nej, inte pannkakor och inte rätter som man måste röra i hela tiden. Annars kan man laga allt möjligt som ris, potatis, ägg, kyckling och kött. Ugnen kommer inte upp i mer än 140-150 grader, så det tar lite längre tid än i en vanlig ugn. Vi besökta Bolivia i somras och åt mat som lagats i ugnen, och det smakade bra.

Vad händer nu?

På fredag visar vi upp prototypen för vår uppdragsgivare Läkarmissionen. Vi hoppas den ska kunna göra nytta i hela världen. Det här har varit vårt examensarbete, och själv hoppas jag på ett produktutvecklingsjobb efter examen. Vi är den första kullen som går ut KTHs nya civilingenjörsutbildning Design och produktframtagning.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt