KTH-forskare hittar olja på nytt sätt

2009-08-31 10:55  

Fossiler är inte nödvändiga för att skapa olja. Kolväten kan skapas av högt tryck i jordens inre, visar forskning vid KTH. Det ökar chansen att hitta olja i Sverige.

Frågan om hur kolväten har uppstått har varit föremål för diskussion en längre tid. Inte minst från ryskt håll har forskare hävdat att olja och gas kommer från jordens inre, och inte alls från sammanpressade växt- och djurdelar.

Professor Vladimir Kutcherov vid avdelningen för energiteknik på KTH i Stockholm har tillsammans med kollegerna Anton Kolesnikov och Alexander Goncharov simulerat processen med tryck och värme i jordens inre, en process som genererar kolväten.

- Det råder ingen tvekan om att vår forskning bevisar att råolja och naturgas uppstår utan inblandning av fossiler, säger Vladimir Kutcherov i ett pressmeddelande. Alla typer av bergarter kan utgöra depåer för olja.

För att veta var det är värt att borra efter olja har forskarna hittat en ny metod. Den går ut på att jorden delas in i ett finmaskigt nät. Rutnätet motsvarar sprickor genom lager i jordskorpan. Där sprickorna möts, där ska man borra.

- Med hjälp av vår forskning vet vi till och med var olja skulle kunna hittas i Sverige, säger Vladimir Kutcherov.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt