Kritik mot EU:s energipaket: ”Otillräckligt”

2016-11-30 15:08  
Foto: Alamy

Stolta ord om ”ren energi för alla” är vad EU-kommissionen tar till för att beskriva sina nya förslag för att främja förnybara energikällor. Vinterpaketet får dock redan kritik för att vara otillräckligt.

– Det här kommer att medföra en fundamental förändring och ta oss från det centraliserade fossila bränslesystem som byggdes för över 100 år sedan. Det här är ett paradigmskifte till decentraliserad ren kraftproduktion med konsumenten i centrum, hävdar energiunionsansvarige kommissionären Mares Sefcovic på en presskonferens i Bryssel.

I det omfattande paketet ingår allt från åtgärder för att minska användandet av fossila bränslen för reservkapacitet till bättre möjligheter för enskilda att sälja sin egenproducerade energi – till exempel via solpaneler – och enklare regler för att byta energileverantör. EU-kommissionen vill också kraftigt minska andelen odlade biobränslen till förmån för biobränslen gjorda på avfall eller restprodukter.

Kommissionen tror samtidigt på en ekonomisk effekt i form av en BNP-ökning på 1 procent inom ett årtionde – och 900 000 nya arbetstillfällen.

Mottagandet har det dock varit lite si och så med, inte minst från miljöhåll.

”Fortfarande för smutsigt”, skriver Världsnaturfonden (WWF) som tycker att EU borde göra betydligt mer.

”Trots den goda målsättningen om att EU ska vara ledande på förnybart så går Vinterpaketet i motsatt riktning på flera punkter”, hälsar i sin tur svenska EU-parlamentsledamoten Jakop Dalunde (MP) i ett uttalande.

Mer om: EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt