Kritik mot EU-beslut om förnybara bränslen

2022-09-16 07:18  
Skogsavverkning i Stockholms skärgård. Arkivbild. Foto: Henrik Holmberg/TT

Europaparlamentets beslut kring restprodukter vid skogsavverkning möts av kritik från flera håll.

Under gårdagen röstades beslutet igenom i EU-parlamentet som innebär att restprodukterna inte ska klassas som hållbara bränslen för energiproduktion.

Spillet eller restprodukterna som brukar benämnas som grot kan vara till exempel grenar, trädtoppar eller rötter. I energikristider ser kritikerna nu förslaget som något som kan få konsekvenser för bland annat fjärrvärmeproduktionen då restprodukterna används till just uppvärmning.

"Den riskerar också att öka EU:s beroende av fossila bränslen från Ryssland och diktaturer i Mellanöstern", säger Raziyeh Khodayari, ansvarig miljö, hållbarhet och energitillförsel på Energiföretagen i ett pressmeddelande.

Trepartsförhandlingar på gång

Ursprungligen var dock förslaget ett totalt stopp för energiproduktion kopplat till den typen av skogsprodukter.

Något definitivt beslut är dock inte taget. Så kallade trepartsförhandlingar mellan EU-kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentet ska nu komma fram till en gemensam ståndpunkt.

Mer om: Bränsle EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt