Energi

Krisen kan snabba omställningen till förnybar energi

Vindsnurror ovanpå en gammal slagghög från en kolgruva i Tyskland – där den sista kolgruvan stängde för tre år sedan. Foto: Martin Meissner/AP/TT
Härifrån kommer EU:s olja, andel av värdet i procent 2021. Foto: Anders Humlebo/TT
Härifrån kommer EU:s naturgas, andel av volymen i procent 2021. Foto: Anders Humlebo/TT

Olja och gas flödar ut från Ryssland och in i europeiska hem – och pengarna kan Vladimir Putin stoppa i sin krigskassa. Nu försöker EU snabba på omställningen till förnybar energi. Men det finns orosmoln, som en tillfällig återkomst för kol.

EU måste begränsa den ryske presidenten Vladimir Putins möjligheter att finansiera sitt krig i Ukraina genom att bli av med beroendet av fossila bränslen. Det var budskapet från EU-kommissionen som i förra veckan presenterade en plan för att städa bort rysk energi från Europa.

Ryssland står för 45 procent av gasimporten, 27 procent av oljeimporten och 46 procent av kolimporten till EU. Det ska förändras till 2030 då EU ska klara sig utan leveranser från den numera pariastämplade handelspartnern – bland annat genom ökade satsningar på förnybara energikällor som sol och vind och ökad produktion av biogas och grön vätgas.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här