Krav: Skapa regler för säker forskning

2010-12-07 23:00  

Att genomföra storskaliga experiment för att hejda klimatförändringarna är omstritt. Nu kommer krav på förbud, men forskarna förordar tydliga riktlinjer.

<p>För svag vetenskaplig bas. För dålig kunskap om riskerna. Därför måste alla storskaliga experiment med klimatet stoppas tills vidare. Det krävde representanterna från 190 länder vid det stora mötet om biologisk mångfald i Nagoya i Japan nyligen.</p> <p>Förbudet, som förväntas träda i kraft 2012, är dock inte bindande och gäller inte heller mindre experiment som görs under kontrollerade former.</p> <p>Forskare inom området anser att ett förbud är fel väg att gå. Istället ska regler tas fram som gör att forskningen kan ske på ett både säkert och ansvarsfullt sätt.</p> <p>I början av november presenterade en forskarpanel, utsedd vid en stor konferens om klimatteknik i Kalifornien tidigare i år, för första gången riktlinjer för forskningen inom klimatteknik.</p> <p>Viktigast är att forskningen ska ha som främsta mål att gagna både mänskligheten och miljön. </p> <p>Den ska också planeras och koordineras på ett internationellt plan och kännetecknas av mycket stor öppenhet. </p> <p>Planeringen, genomförandet och eventuella skador av storskaliga experiment ska regleras av myndigheter. </p> <p>Forskningen måste hela tiden övervakas av oberoende experter och allmänheten ska informeras och ges möjlighet att säga sitt. </p>

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt