Kraftverk med fyra turbiner testas

2016-04-21 11:18  
De fyra rotorerna sitter på armar som är fästa vid en vridbar centrumpelare. Foto: Vestas

Danska vindkraftjätten Vestas bygger nu ett kraftverk med fyra turbiner för att testa energiutbytet ur en anläggning som är hanterlig även i svår terräng.

Anläggningen byggs vid Risö nära Roskilde i Danmark och betecknas som en demonstrator. Kraftverket består av fyra renoverade generatorer av typen V29 på 225 kW vardera, en generatortyp som Vestas byggde under första hälften av 1990-talet.

De fyra generatorerna placeras på armar som sticker ut från en central pelare. Rotordiametern är 29 meter. De två lägst placerade rotorerna monteras på höjden 29 meter över marken. Avståndet mellan rotorspetsarna är 1,5 meter.

Nästa rotorpar placeras på höjden 59,5 meter över marken och samma avstånd mellan vingspetsarna. Som högst når dessa rotorblad höjden 74 meter över marken.

- Projektet som går under namnet Babylon initierades för två år sedan, säger Anders Vedel som är chef för teknikutveckling vid Vestas.

Tanken var att ta fram en typ av vindkraftverk som lämpar sig för marknader där varken vägar eller hamnar är tillräckligt stora för att traditionella vindkraftverk i storleksordningen 2 MW till 3,45 MW ska kunna fraktas och monteras.

Ett av målen med projektet var att undvika de negativa konsekvenserna av den viktökning som följer på att rotordiametrarna ökar. Regeln säger att effekten ökar med kvadraten på diametern, samtidigt som vikten ökar med kubiken på diametern.

Genom att ersätta en stor turbin med flera mindre och koppla ihop dem som en kraftverksenhet blir en av utmaningarna att se hur snabbt anläggningen kan anpassas till växlande vind för att kunna drivas säkert. Man vill även testa hur anläggningen fungerar om en av rotorerna måste stoppas i samband med extremt kraftiga vindar.

- En annan utmaning är att konstruera ett multirotorkraftverk och ändå hålla nere kostnaderna, säger Anders Vedel. Samtidigt är fördelen att mindre storlek och vikt gör en sådan anläggning enklare att transportera och montera på en marknad med lågt utvecklad infrastruktur.

Multirotoranläggningen som nu byggs vid Risö är på sammanlagt 900 kW och ska fungera som en konceptanläggning. Eventuella kommersiella anläggningar kan senare byggas för högre effekter.

Håkan Abrahamson

Mer om: Vindkraft Vestas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt