Kraftfulla batterier ur svavelavfall

2013-04-19 13:41  
Svavelavfall vid amerikanskt raffinaderi. Foto: Library of Congress

De berg av svavelavfall som byggs upp vid oljeraffinaderierna kan komma till användning i litium-svavelbatterier för elbilar.

Som restprodukt vid framställning av exempelvis bensin i raffinaderierna bildas stora mängder elementärt svavel. Industrin kan i viss mån använda sådant för framställning av svavelsyra, men efterfrågan är långt mindre än tillskottet. Kring vissa raffinaderier byggs gigantiska berg av elementärt svavel upp.

Nu har forskare i USA, Sydkorea och Tyskland tagit fram en metod att använda detta svavel i syntetmaterial. Man kallar materialet omvänt vulkaniserad svavelpolymer.

Med materialet är det möjligt att framställa litium-svavelbatterier som kan vara fem gånger så effektiva som dagens litiumjon-batterier.

- Nästa generation litium-svavelbatterier kan genom den här bearbetningsprocessen bli avsevärt effektivare, lättare och billigare, säger professor Tatrick Theato vid universitetet i Hamburg, en av deltagarna i det internationella projektet.

- Elementärt svavel finns vid några raffinaderier i så stora mängder att de bildar gigantiska berg att man inte vet vad man ska göra av det, säger en annan av forskningsdeltagarna, Jeffrey Pyun vid universitetet i Arizona.

Forskarna ska nu jämföra det nya materialets egenskaper med andra, klassiska, syntetmaterial, samt ta fram varianter av materialet för att leta efter nya användningsområden.

Materialet beskrivs av forskarna i tidskriften Nature Chemistry.

Håkan Abrahamson

Mer om: Svavel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt