”Krabbor och flundror avgjorde gränser för radioaktiv havsdumpning”

2015-10-29 15:28  
Mätningar av havsmiljön har visat behovet av skärpning av reglerna kring dumpning av radioaktivt avfall.

Atomenergiorganet IAEA skärper reglerna kring dumpning av radioaktivt avfall i havet. Plattfiskar, krabbor och bruntång hjälpte till att sätta nya gränser.

Vid ett möte i London nyligen kom 87 länder överens om att anta en IAEA-resolution om nya regler kring att dumpa radioaktivt material i havet. Syftet är att inte bara att skydda människor, utan också djur, fiskar och växter som lever i den marina miljön.

Dumpning av radioaktivt avfall förbjöds 1990, men avfall som innehåller minimala koncentrationer av radioaktiva isotoper är fortfarande tillåtet att kasta i havsdjupen.

Enligt den nya Londonkonventionen sänks gränserna nu ytterligare. IAEA:s experter har utgått från vad plattfiskar, krabbar och bruntång tål när det gäller joniserande strålning, och fastställ nya, sänkta minimidoser.

Och enligt de nya bestämmelserna tillåts länderna bara kasta icke-radioaktiva material eller sådana som innebär ”negligerbar” påverkan på människor eller havslevande djur och växter i havet. Länderna måste också följa en viss metod, innan de genomför själva dumpningen.

 

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: IAEA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt