”Krabbor och flundror avgjorde gränser för radioaktiv havsdumpning”

2015-10-29 15:28  
Mätningar av havsmiljön har visat behovet av skärpning av reglerna kring dumpning av radioaktivt avfall.

Atomenergiorganet IAEA skärper reglerna kring dumpning av radioaktivt avfall i havet. Plattfiskar, krabbor och bruntång hjälpte till att sätta nya gränser.

Vid ett möte i London nyligen kom 87 länder överens om att anta en IAEA-resolution om nya regler kring att dumpa radioaktivt material i havet. Syftet är att inte bara att skydda människor, utan också djur, fiskar och växter som lever i den marina miljön.

Dumpning av radioaktivt avfall förbjöds 1990, men avfall som innehåller minimala koncentrationer av radioaktiva isotoper är fortfarande tillåtet att kasta i havsdjupen.

Enligt den nya Londonkonventionen sänks gränserna nu ytterligare. IAEA:s experter har utgått från vad plattfiskar, krabbar och bruntång tål när det gäller joniserande strålning, och fastställ nya, sänkta minimidoser.

Och enligt de nya bestämmelserna tillåts länderna bara kasta icke-radioaktiva material eller sådana som innebär ”negligerbar” påverkan på människor eller havslevande djur och växter i havet. Länderna måste också följa en viss metod, innan de genomför själva dumpningen.

 

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS

Debatt

COMSOL