Köttfärs och barnmat testas i jakten på hästkött

2013-02-19 15:19  

Köttfärssås, ravioli och barnmat testas i svenska butiker nu i jakten på hästkött. Prover tas också på om det finns medicinrester i hästkött som slaktas i Sverige.

Efter fusket med hästkött i Europa samlar nu livsmedelsinspektörer i Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Eskilstuna in prover på mat som kan innehålla hästkött från livsmedelsbutiker och olika grossistkedjor. De första proverna hämtades in i går i Malmö.

Enligt Livsmedelsverket ska sammanlagt omkring 100 prover tas på olika färdiga rätter och halvfabrikat som är märkta med beteckningen nötkött på förpackningarna, men som i stället kan innehålla hästkött.

Inspektörerna i Uppsala kommun får också särskilt i uppdrag att granska och ta prover på barnmatsburkar med köttbitar eller färs i innehållet.

Så sent som i torsdags i förra veckan uppgav Livsmedelsverket att man bara skulle artbestämma köttet när provtagningarna kommit igång. Men i fredags kom EU-kommissionen med sina riktlinjer som säger att tester också ska göras på om hästar som slaktas i EU innehåller läkemedelssubstansen fenylbutazon, som är förbjuden i livsmedel.

Ämnet ges till hästar för att motverka inflammation och kan vara hälsofarligt för människor. Livsmedelsverket kommer nu därför att be inspektörer att ta 30 prover på hästar som ska slaktas i Sverige i de extra kontrollerna.

-De extra proverna kommer att tas i samband med att våra livsmedelsinspektörer arbetar med det ordinarie kontrollprogrammet kring kött och de syftar till att säkerställa att inte hästkött med den fötbjudna substansen inte hamnar i livsmedelskedjan, säger Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelsverket.

Alla prover ska analyseras Livsmedelsverkets labb i Uppsala, som har ackrediterat metoden att artbestämma häst och bland annat gris. Resultaten ska vara färdiga runt den 1 april och kommer att inlemmas i det europeiska arbetet i jakten på de ansvariga för spridningen av falskmärkt mat.

I hela EU kommer 2500 provtagningar göras för att kontrollera vilket djurslag köttet kommer från. Utöver det ska också 4000 prover tas på hästkött för att se om det innehåller fenylbutazon. Av dem ska 1500 tester görasska tas på importerat hästkött och 2 500 på hästar som slaktats i EU-länder.

Provtagningarna gör att labbresurserna i Europa börjar tryta. Enligt Jan Sjögren har svenska Livsmedelsverket i dag tvingats tacka nej till systermyndigheter i Finland och Norge som bett om hjälp med att artbestämma kött

I dag har det också avslöjats att ett av världens största livsmedelsföretag, schweiziska Nestlé, dragits in i skandalen. Bolaget har funnit spår av hästkött i frysta pastarätter av märket Buitoni i Italien och Spanien. I Frankrike har Nestlé också stoppat en lasagnerätt (Lasagne à la Bolognaise Gourmandes).

Enligt uppgifter i media kommer köttet i Nestlés rätter från den tyska köttgrossisten H.J. Schypke. Firman slaktar eller styckar inte själva djuren utan köper styckade, färska eller djupfrysta råvaror från certifierade leverantörer. Man bedyrar på sin hemsida att bolaget "aldrig vid något tillfälle köpt in hästkött" . Men nu efter att hästkött hittats tvingas man att gentesta alla sina köttprodukter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt