Kostnaderna skenar i smart grid-projekt

2010-10-19 14:20  

Boulder i USA vill bli en av de första städerna i världen med ett smart elnät. Efter nästan tre år är projektet försenat och kostnaderna har ökat med 300 procent. Nu får kunderna betala räkningen.

Från början skulle det nya smarta elnätet i Smart Grid City, som projektet kallas, kosta drygt 100 miljoner kronor. I dag ligger beräkningarna på nästan 300 miljoner kronor – och den siffran inkluderar bara utbyggnaden, inte drift och underhåll.

- Problemet är att vi haft många olika bolag som jobbat med sin lilla del av projektet. När vi sedan förde samman alla uträkningar och de konfronterades med verkligheten, visade det sig att kostnaderna var högre än beräknat, säger Tom Henley, talesman för Xcel Energy.

Vid årsskiftet höjde bolaget elpriserna för att kompensera sig för de högre kostnaderna. Enligt Xcel Energy är det främst kostnaden för att dra ett nytt nät med fiberoptiska kablar genom Boulder som fått kostnaderna att skena.

Det gick åt mer kabel än beräknat, samtidigt som det var betydligt svårare och dyrare att gräva ner kablarna. Byggarna var tvungna att använda speciella borrar för att ta sig igenom graniten under Boulder. Dessutom behövdes det stora kranar och dumpers för att forsla borta de stora stenblock som grävdes upp.

Att utrusta transformatorstationerna med ny digital teknik blev också betydligt dyrare än beräknat, liksom licensavgifter för nya program.

- Vi är bland de första i världen som försöker koppla samman en hel stad med ett snabbt och intelligent distributionsnät, säger Tom Henley.

- Men eftersom vi är först har vi också varit tvungna att lära oss mycket från början – och det har inte alltid varit så lätt…

Smart Grid City

Xcel och ett halvt dussin andra bolag började bygga det nya elnätet för drygt två och ett halvt år sedan. Målet är att bygga ett nät med tvåvägskommunikation:

Kunderna ska inte bara passivt ta emot el, utan också kunna styra sin konsumtion med hjälp av digitala elmätare och annan elektronik i hemmet. Lampor och apparater håller kontakt med en styrcentral i hemmen, som i sin tur kommunicerar med det omgivande distributionsnätet.

På så sätt ska kunderna kunna planera sin användning så att elräkningen blir lägre, samtidigt som belastningen på nätet minskar när konsumtionen sprids ut jämnare under dygnet.

Den bättre och snabbare kommunikationen ska också göra det lättare att plocka in el från vindkraft och solceller i nätet.

Hittills har Xcel kopplat in cirka 23 000 av Boulders 45 000 abonnenter i det nya, smarta nätet. Nu väntar elbolaget på tillstånd att få starta ett försök med flexibla elpriser i 2 000 hushåll.

Boulder är en stad i norra Colorado, USA och har cirka 100 000 invånare. Staden är känd för att vara en av de mest liberala städerna i mellanvänstern och attraherar många klättrare och andra friluftsmänniskor. Här ligger också huvudsätet för University of Colorado, statens största universitet.

Jonas Hållén

Mer om: Elnät Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt