Kortare väntetid för vindkraftstillstånden

2008-10-06 09:25  
Överklagandeprocessen för Svevinds tillstånd att bygga 40 vindkraftverk på Gabrielsberget i Nordmaling kommun har tagit två år. Foto: Svevind.

Regeringen vill se kortade handläggningstider för vindkraftsutbyggnaden. I dag får miljöminister Andreas Carlgren förslag på hur väntetiderna kan kortas med dramatiskt.

I dag kan det ta uppemot åtta att få tillstånd att bygga ett vindkraftverk, när alla överklaganden av det kommunala bygglovet och länsstyrelsens miljöprövning är behandlade.

Med de förenklingar som Miljöprocessutredningen i dag föreslår irapporten "Prövning av vindkraft"ska det enligt utredningens sekreterare Peter Ardö ta högst två år.

- För prövning av vindkraft ska man, om vårt förslag går igenom, bara behöva pröva enligt miljöbalken, i stället förr som i dag enligt både miljöbalken och plan- och bygglagen, säger Peter Ardö i en intervju med Sveriges Radios nyhetsredaktion på måndagsmorgonen.

Regeringen har med oro sett att målen om kraftigt ökad förnyelsebar energi i Sverige äventyras av de sega tillståndsprocesserna.

Vindkraften i Sverige ska byggas ut för att ge 10 TWh elenergi år 2015, jämfört med dagens cirka 1 TWh.

Och den statliga energimynydigheten har lagt fram en plan för ytterligare kraftig utbyggnad – upp till 30 TWh år 2020.

Det skulle motsvara 3.000-4.000 nya vindkraftverk i Sverige. I dag finns det cirka 800 i drift.

För att inte äventyra dessa högt ställda mål fick därför Miljöprocessutredningen i december förra året tilläggsdirektiv att snabbehandla frågan om hur tillståndsprocessen för förnybar energi skulle kunna kortas.

I dag får miljöminister Andreas Carlgren delbetänkandet medan utredningen i sin helhet inte läggs fram förrän i december.

Bygglov behöv inte längre
Det finns skräckexempel på där det tagit mer än tio år innan alla tillstånd för ett vindkraftsprojekt varit på plats – och då har teknikutvecklingen sprungit ifrån projektet och man har fått börja om från början.

Så här vill utredarna underlätta för vindkraftsbyggarna.

1. Låt alla ärenden prövas i miljöbalken av länsstyrelsen och släpp kravet på prövning i plan- och bygglagen.

2. Om länsstyrelsen ger tillstånd behöver man inte söka bygglov hos kommunen.

3. Alla överklaganden går till miljödomstolen och därefter till miljööverdomstolen.

4. Därmed slipper man en parallell överklagandeprocessen av bygglov genom hela den administrativa domstolsvärlden – länsrätter, kammarrätten och regeringsrätten.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt