Kors i taket - det snurrar!

2010-12-15 14:31  
Forsmarks kärnkraftverk går för fullt, Ringhals går nästan för fullt och Oskarshamn har två av tre igång. Foto: Felipe Morales/SvD/Scanpix

Nu är det fyr under pannorna i kärnkraftverken igen. Nio av tio reaktorer är nu i gång och på väg mot full effekt. Och elpriset sjunker.

Vattenfalls Ringhalsverk med fyra reaktorer har varit det mest otursförföljda kärnkraftverket i år. Men i kväll kommer alla fyra rektorerna att gå för fullt, enligt driftsmeddelandena på Ringhalsverkets hemsida.

I går kväll gick Ringhals 1 upp på nätet efter att ha varit avställd en vecka för reparation av elektroniken i reaktorns nivåmätkretsar. På fredag väntas R1 nå full effek.

Ringhals 2 går på 94 procent av full effekt.

Ringhals 3 går på full effekt

Ringhals 4 har haft problem med saltvatten i turbinsystemet men väntas under onsdagseftermiddagen komma upp i full effekt.

Ringhalsverket på västkusten står för drygt en tredjedel av den svenska kärnkraftkapaciteten.

I Forsmark på Upplandskusten går alla tre reaktorerna för fullt just nu.

Forsmarks kärnkraftverk majoritetsägs av Vattenfall och står för en tredjedel av den svenska kärnkraftskapaciteten.

I Oskarshamn går två av de tre reaktorerna för fullt.

Det är bara den stora O3-reaktorn som står stilla för ett sista försök att komma tillrätta med överhettningen i glidlagren i ångturbinerna som byggts om och blivit tyngre än tidigare.

Prognosen är att O3 ska kunna kopplas upp på elnätet igen den 22 december.

Ny Teknik skrev i går detaljerat om problemen som uppstått efter ombyggnaden och uppgraderingen av reaktorn från 1100 MW maxeffekt till 1450 MW. Läs den artikeln här.

Turbinleverantören Alstom har skräddarsytt ett helt nytt och kraftfullare turbinpaket som ska rymmas i det gamla utrymmet.

Det är alltså inte frågan om helt ny utrustning tagen från lagerhyllan, utan skräddarsydd utrustning som ska passa in i den gamla arkitekturen. Därav problemen, hävdar Alstom.

Ingen svensk industribransch har fått så mycket stryk under så lång tid som kärnkraftsindustrin.

  1. Den har beskyllts för att medvetet hålla elproduktionen nere för att tjäna pengar på höga elpriser när det blivit kallt och bristen på el slår igenom i priset.
  2. Den har beskyllts för att ha låtit snålheten bedra visheten och valt ”just-in-time-lösningar” för reservdelar och komponenter i stället för att själv ligga på komponentlager.
  3. Den har beskyllts för att inte ha fullt fokus på kärnkraften eftersom samtliga tre kärnkraftsägarna också är stora ägare till vattenkraftverk. Om kärnkraften går ned får de ändå sälja el från vattenkraften.

Kärnkraftsbolagen själva slår ifrån sig:

1. Vi undanhåller ingen produktion. Vi förlorar stora pengar när vi inte kan leverera el från kärnkraftsverken.

2. Det är de politiska besluten om att avveckla kärnkraften i Sverige till 2010 som skapat problemen med försenade moderniseringar. Vi har underskattat svårigheterna med så stora ingrepp.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Forsmark Ringhals

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt