Kopplar solen direkt till beredaren

2011-01-28 07:58  
Ricardo Bernardo

Villaägaren som är sugen på solvärme behöver inte längre köpa ny vattentank och annan utrustning för att få solfångaren att fungera. Ett nytt system från Lund kopplas direkt till beredaren.

Solfångaren från Lund är utvecklad med tanke på de tusentals elvärmda småhus som byggdes på 1970-talet och framöver.

Ett system som är billigare och enklare att installera än de solfångare som finns idag.

- En sådan solfångare bör kunna värme upp drygt häften av varmvattnet som en normalfamilj förbrukar på ett år i ett normalt småhus, säger Åke Blomsterberg, lektor på institutionen för arkitektur och byggd miljö på Lunds tekniska högskola.

Han har varit, och är fortfarande, handledare till den student som lagt fram doktorsavhandlingen där den nya solfångaren beskrivs.

Den besparing i årlig elkostnad en normalfamilj gör beräknas till cirka 2 000 kronor.

Än så länge finns solfångaren bara som prototyp i laboratoriemiljö. Senare i vår ska den installeras på några småhus och testas under verkliga förhållanden.

- Potentialen för solfångaren är stor. Bara i Sverige finns det över en halvmiljon eluppvärmda småhus. Och räknar vi med centrala och norra Europa blir marknaden ännu större, säger studenten Ricardo Bernardo, som skrivit doktorsavhandling, till tidningen Sydsvenskan.

Diskussioner med företag om framtida produktion pågår.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL