Köpa begagnat vinst för klimatet

2013-05-14 10:40  

1,6 miljoner ton växthusgaser i minskade utsläpp på ett år. Att handla begagnat i stället för att köpa nytt är ett effektivt sätt att undvika onödig belastning på klimatet visar en ny studie från IVL.

Att köpa begagnat sparar inte bara pengar, utan också miljön. Det visar en rapport som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort på uppdrag av köp- och säljsajten Blocket. Bara under år 2012 motsvarade handeln en potentiell besparing av cirka 1,6 miljoner ton växthusgaser. Det är samma besparing som skulle fås om vägtrafiken i Stockholm stad skulle står stilla i mer än ett och ett halvt år.

Beräkningarna utgår från Blockets statistik från år 2011 och 2012. Genom att kombinera data om antalet annonser med klimatdata för olika material har forskarna vid IVL räknat ut hur mycket utsläpp som sparades.

Beräkningarna bygger på antagandet att varje såld vara ersätter en hel livscykel för en likadan ny produkt, från produktion av råvaran till hantering av avfallet.

Kategorin bilar står för den största potentiella besparingen, bland annat på grund av sin vikt. Den står för närmare en ton koldioxidekvivalenter. Tittar man klimatpåverkan i förhållande till vikt står elektronikprylar ut. Forskarna konstaterar därför att de är extra viktiga att sälja vidare till nya användare.

-Återanvändningen av varorna förlänger användningstiden och kapar utsläppen av produktion och avfallshantering rakt av i motsvarande grad, säger Tomas Rydberg, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt