Konsult om tvisten: ”Känns väldigt kundfrånvänt”

2018-07-17 09:10  

Forsmark får inte höja effekten på block 1 för Svenska kraftnät. Konsulten Oskar Almén tycker att Svenska kraftnät borde underlätta mer för marknaden.

Bakgrunden är att Forsmarks kraftgrupp vill höja uteffekten från block 1. Men då kan anläggningen inte leva upp till Svenska kraftnäts föreskrifter om störningstålighet.

Svenska kraftnät har sagt nej till ett undantag från reglerna och Forsmark har överklagat beslutet. Förvaltningsrätten ska snart ta ställning till saken.

Läs mer: Fajt i domstol om Forsmarks effekthöjning

Oskar Almén, konsult på PA Consulting, har varit involverad i flera etableringsprocesser där bolag har velat hitta lämpliga platser för effektuttag.

– Svenska kraftnät har varit avvaktande i de diskussionerna. Det känns väldigt kundfrånvänt, säger han.

Nu ser han tvisten mellan Forsmark och Svenska kraftnät som ytterligare ett exempel på att Svenska kraftnät inte är tillräckligt marknadstillvänd.

– Dessa viktiga industrietableringar skulle kunna påskyndas och genomföras i större utsträckning om parterna i den svenska högspänningssektorn var mer marknadsorienterade så att man gemensamt kan nå lösningar på tekniska problem, säger han.

”De måste fundera igenom sin process”

Det råder effektbrist i Mellansverige. Oskar Almén påpekar att varje ny megawatt från Forsmark skulle vara av stort värde.

– Samtidigt tycker jag inte att Svenska kraftnät ska släppa på sina säkerhetsföreskrifter. Båda parterna borde skärpa sig och tillsammans lösa Sveriges problem utanför domstol, säger han.

Läs mer: Professorn om tvisten: Oklart var gränsen går

I framtiden finns det risk för fler konflikter, anser han, om inte Svenska kraftnät anpassar sig till den nya verkligheten, med en avreglerad energimarknad och ett energisystem som blir allt mer decentraliserat.

– Svenska kraftnät agerar på ett sätt som är tekniskt förståndigt, men som blir marknadsmässigt omständligt. De måste fundera igenom sin process så att de kan hantera omvärldens krav på en snabbare förändringstakt, säger han.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt