Konstgjort socker ett miljögift

2009-05-05 23:00  

Det konstgjorda sötningsmedlet sukralos kan vara giftigt för miljön. Det visar en ny studie från Naturvårdsverket.

Allt fler livsmedel innehåller det konstgjorda sötningsmedlet sukralos (E 955). Hit hör light-varianter av läsk, juice, godis och desserter. Sukralos är så stabilt att det rinner rakt igenom människokroppen, utan att ge några kalorier.

Problemet är bara att ämnet också rinner rakt igenom reningsverken och hamnar i sjöar och andra vattendrag. Nu har forskare vid Stockholms universitet visat att unga kräftor som utsätts för sukralos har en tendens till ökad dödlighet.

-?Sukralos är inte akut giftigt. Men socker är en viktig signalsubstans i naturen och kan få andra effekter, säger Margaretha Adolfsson-Erici vid institutionen för miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Hon är en av forskarna bakom studien, som de gjort för Naturvårdsverkets räkning.

-?Vår hypotes är att sukralos påverkar kräftornas förmåga att hitta föda negativt och därmed blir de svagare.

Tidigare studier från Naturvårdsverket har visat att halterna av sukralos i svenska vatten ökar. Enligt de senaste siffrorna rinner cirka sju ton sukralos ut från reningsverken varje år. Den nya studien visar också att renat avloppsvatten från Henriksdalsverket i Stockholm innehåller relativt höga koncentrationer sukralos. Det gäller också ytvatten, som hämtats från tre vattendrag där renat avloppsvatten rinner ut.

På Naturvårdsverket oroas man nu över att de stabila egenskaperna hos sötningsmedlet kan göra substansen till en potentiell långlivad organisk förening, som inte bör spridas till miljön. Forskarna har därför fått pengar för att göra ytterligare studier.

-?Vi ska bland annat studera om sukralos påverkar organismernas förmåga att hitta en partner. Det kan vara så att deras signalsystem påverkas, säger Margaretha Adolfsson-Erici.

För Britta Hedlund på miljöövervakningsenheten på Naturvårdsverket blir resultatet avgörande för hur verket ska hantera den här typen av ämnen i fortsättningen.

-?Det är en viktig fråga om vi släpper ut ämnen som kan få långsiktiga negativa effekter på miljön.

Sukralos är 600 gånger sötare än vanligt socker

* Sukralos framställs från socker, men är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Det tillverkas genom att sackaros förändras kemiskt (kloreras) så att molekylen blir stabil.

* Sukralos är godkänt som livsmedelstillsats och har E-nummer E 955.

* Själva sukralosmolekylen är inte toxisk i de halter som används som tillsats i livsmedel. Men ute i miljön går nedbrytningen av föreningen mycket långsamt.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt