Konarka öppnar största solcellsfabriken

2008-10-09 15:25  
I Konarkas fabrik

Massproduktion av organiska solceller. Det är målet när amerikanska Konarka öppnar fabriken som ska bli världens största tillverkare av organiska solceller.

Med 690 miljoner i riskkapital investerade i sin patenterade solcellsteknik slår Konarka nu upp portarna till sin nya fabrik i New Bedford, Massachussetts.

Målet är att klara en produktion motsvarande en gigawatt av organiska solceller per år.

Organiska solceller tillhör kategorin tunnfilmsolceller, och byggs upp av tunna lager av kol och polymerer. Resultatet blir böjbara solceller som är betydligt lättare att tillverka än solceller av kisel, och med det mycket billigare. Nackdelen är att verkningsgraden bara ligger runt 5 procent. De kan jämföras med kiselsolcellernas verkningsgrad som ligger runt 20 procent.

Enligt företaget är målet att öka verkningsgraden till åtminstone 10 till 15 procent.

I väntan på det inriktar sig företag att hitta tillämpningar där verkningsgraden inte behöver vara så stor. Som exempel nämns solceller som kan användas för att ladda olika konsumentprodukter.

Att såna tillämpningar finns visar brittiska G24 Innovations som tillverkar nanosolceller med en annan teknik ( grätzelceller) licensierad från Konarka. Deras solcellsmoduler har bara en verkningsgrad runt 2 procent, men de har hittat en nisch i att ta fram utfällbara solceller som ska ladda mobiler i utvecklingsländer. Solcellerna ska ingår i ett paket från mobiloperatören Vodaphone, och går inte att köpa på den öppna marknaden ännu.

- Det är ett otroligt tryck på solcellsmarkanden just nu, säger Anders Hagfeldt, professor på Ångströmslaboratoriet i Uppsala. Det ska bli intressant att se vad tekniken håller för.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt