"Kommunerna missbrukar vindvetot"

2010-12-08 15:21  
Bilden visar Stena Renewables vindkraftverk i Ludvika där det varnas för isras från vingarna. Foto: Scanpix

Den statliga energimyndigheten pekar i en rapport på att den kommunala vetorätten om vindkraftsetableringar har gått snett och att kritikerna anser att den bör avskaffas. Bland annat frestar den kommunerna att ta betalt för tillstånden.

Sedan hösten 2009 har kommunernas inflytande över vindkraftstillstånd ökat genom möjligheten till ett ”tyst veto” enligt 16 kapitlet 4 paragrafen i miljöbalken.

I stället för prövning enligt plan- och bygglagen ska vindkraftsetableringarna sedan den 1 augusti 2009 bara prövas mot miljöbalken.

Det skulle underlätta utbyggnaden av vindkraft i Sverige - trodde regeringen. Men det blev tvärtom.

I en riksdagsdebatt på tisdagen vittnade flera riksdagsmän om att kommunerna använder sin nya vetorätt väldigt flitigt. Enligt vänsterpartiets Kent Persson har 380 bygglov stoppats av det kommunala vetot.

- Var finns logiken? Kommunalt veto mot vindkraftsutbyggnad men inte mot projektörer som letar efter fossilgas och vill bygga ut den, sade Kent Persson i en intepellationsdebatt med näringsminister Maud Olofsson.

Och Energimyndigheten konstaterar samma sak i den nya rapporten ”16 kap 4 § Miljöbalken – vad hände sedan?”, som överlämnades till regeringen i dag.

- Prövningen av vindkraftstillstånd har försvårats och rättsäkerheten i kommunernas tillståndsprocess ifrågasätts av både bransch och myndigheter, säger Camilla Rosenberg, chef vid Energimyndighetens vindenhet, i ett pressmeddelande på onsdagen.

I den kritik som förs fram i rapporten är det två områden som särskilt lyfts fram.

  1. Kommunernas beslut går inte att överklaga och det finns inga riktlinjer för hur paragraferna ska tillämpas.
  2. Utformningen av 16 kap. 4 § miljöbalken ger också utrymme för kommunerna att tillämpa regelverket som ett ”tyst veto”, med möjlighet till förhandlingar med ekonomiska incitament som saknar stöd i lagstiftningen.

Energimyndigheten bekräftar alltså det som Ny Teknik tidigare avslöjat – att kommunerna tar betalt av vindkraftsexploatören i utbyte mot att kommunen inte utnyttjar sin vetorätt.

- Mot bakgrund av den rådande osäkerheten kring bestämmelsen anser vi att en översyn av regelverket är nödvändig, säger Camilla Rosenberg.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt