Koldioxidhalter når ny rekordnivå

2015-11-09 15:02  
Halterna av koldioxid har ökat med nästan 40 procent sedan 1850. Foto: Charlie Riedel / AP / TT

Växthusgaserna i atmosfären nådde nya rekordnivåer under 2014.

Halterna av koldioxid uppmättes till i genomsnitt 397,7 ppm (miljondelar), en ökning med nästan 40 procent sedan 1850.

Siffrorna presenterades på måndagen av FN:s väderorgan WMO (World Meteorological Organization).

WMO påpekar att halterna tillfälligt under året nådde nivåer på över 400 ppm. Man får gå tillbaka cirka 2,5 miljoner år i tiden, till skiftet mellan tidsepokerna pliocen och pleistocen, för att hitta liknande koldioxidkoncentrationer i jordens atmosfär.

I mitten av 1800-talet, när uppgången startade, låg halten, enligt studier av isborrkärnor, på cirka 285 ppm.

De nya rekordsiffrorna kom inte som någon överraskning. Halterna har ökat stadigt mycket länge, och väntas fortsätta uppåt länge än _ en effekt av att utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka.

Enligt WMO:s generalsekreterare Michel Jarraud får vi räkna med att halter på över 400 ppm snart är en konstant realitet

– Det innebär högre temperaturer, fler värmeböljor och översvämningar, smältande ismassor, högre havsnivå och ökad försurning av haven. Detta händer här och nu och vi är på väg mot okänd mark med en rasande fart, säger Jarraud som uppmanar världens länder att agera vid det kommande klimattoppmötet i Paris för att få bukt med problemet.

Samtidigt kommer nya rön om att delar av Shanghai, Bombay, New York och andra storstäder riskerar att hamna under vatten, även om den globala uppvärmningen kan bromsas till två grader.

Enligt den USA-baserade tankesmedjan Climate Central riskerar landområden där det i dag bor 280 miljoner människor att dränkas när havsnivåerna stiger.

Radikala minskningar av växthusgasutsläppen är enligt Climate Central det effektivaste sättet att bromsa uppvärmningen.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Koldioxid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt