Koldioxid-dammsugare gör vindkraften onödig

2007-05-29 09:53  

Forskare i USA har utvecklat "dammsugare" som fångar in koldioxid direkt från luften. I tillräckligt stort antal kan dessa koldioxidfällor lösa hela världens växthusgasproblem och göra vindraft och andra koldioxidfria energislag onödiga.

Det är företaget Global Research Technologies i Tuscon Arizona, som tillsammans med professor Klaus Lackner vid Columbia University, utvecklat en helt ny metod att lösa problemet med utsläpp av växthusgaser, som allt snabbare höjer medeltemperaturen på jorden.

Metoden går ut på att "dammsuga" luften på koldioxid, avskilja den och oskadliggöra den med någon av de många tekniker som är vanliga i dag.

Kan placeras på avlägsna ställen
GRT:s koldioxiddammasugare kan lösa problemet med utsläpp från bilar, lastbilar och flyg - den fjärde största källan till koldioxidutsläpp efter kolkraftverk, stålverk och cementfabriker.

Utsläpp från fabriker kan lösas med känd teknik på plats, medan det saknas snabba lösningar för tranportsektorn.

GRT:s CO2-dammsugare kommer att se ut som stora torn, som placeras ut där koldioxidlagring är möjlig.

De behöver inte stå där utsläppen är som värst, typ i biltäta städer och tättbefolkade områden, utan istället placeras i närheten av platser som är lämpliga för koldioxidlagring.

11 miljoner dammsugare behövs
En enda sådan koldioxidfälla i storleken 10x10 meter skulle kunna fånga in 1.000 ton koldioxid per år.

En miljon fällor i den här storleken skulle eliminera en miljard ton koldioxid från atmosfären och tio miljoner fällor tar bort tio miljarder ton koldioxid.

Enligt FN:s klimatpanel måste världen minska sina koldioxidutsläpp med 11 miljarder ton per år senast till 2025 om vi ska kunna begränsa koldioxidkoncentrationen i atmosfären till två gånger den koncentration som fanns före industrialiseringen.

Billare än vindkraft
Enligt GRT:s vd och grundare Allen Wright kan dessa koldioxiddammsugare göra större nytta för att minska den globala uppvärmningen än att ersätta fossil el med vindkraftverk, som kräver enorma landområden.

Det är mer ekonomiskt med koldioxidammsugarna än med vindkraftverk, menar Allen Wright.

Energiåtgången för att skilja ut koldioxiden ur luften är inte större än vad man beräknar för traditionell koldioxidavskiljning, skriver Allen Wright på CRT:s hemsida.

Svenska forskare tveksamma
Men den svenske energiforskaren Mårten Bryngelsson på KTH i Stockholm är tveksam till den ekonomiska kalkylen.

- Professor Lackner har beskrivit metoden i flera artiklar och den är med all sannolikhet långt dyrare jämfört med till exempel använda biomassa för att fånga in koldioxiden, säger Mårten Bryngelsson till Nyteknik.se.

- Att fånga in koldioxiden direkt från de stora utsläppskällorna kolkraftverk, stålindustrier och cementfabriker, är också mer fördelaktigt i dagsläget eftersom koldioxidhalten bara är 0,038 procent i luft medan den är runt 15 procent i ett kolkraftverksäger, säger Mårten Bryngelsson på avdelningen för energiprocesser på KTH.

Bygga "turbo-växthus"
På CRT:s hemsida skriver man om dammsugarnas förträfflighet ur flera aspekter. Bland annat ger man exempel på okonventionella kombinationer av CO2-dammsugare och växthus.

Man ska alltså kunna använda koldioxiden som växthusgas i bokstavlig bemärkelse - att bygga "turbo-växthus" i fattiga, men solrika länder.

Dammsugartornen fraktas i "platta paket" till avlägsna utvecklingsländer och sätts upp ganska enkelt tillsammans med små växthus som hänger ihop med koldioxidtornen, menar affärsstrategerna på CRT.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt