Kölddrabbad vindkraft eldar upp läsarna

2013-02-07 12:44  

LÄSARKOMMENTARER. Katastrof att nya vindkraftverk inte klarar vinterklimatet. Satsa på kärnkraft istället. Meningarna är många om vindkraftverken i norra Sverige.

När Ny Teknik skriver om vindkraft ger det alltid upphov till många läsarkommentarer. Över 130 inlägg har lämnats på artikeln om vindsnurrornas isproblem.

I artikeln redovisas olika sätt att hålla is och snö borta från vindkraftverken i norr. Signaturen Allan tycker att vindkraften mest är en belastning på vintern med tanke på uppvärmningen och avisningen av snurrorna. Men han får mothugg, bland annat av Erik, som säger att avisningen knappast kan vara märkbar i sammanhanget.

Flera läsare menar att vindkraftverken är bristfälligt konstruerade. Lasse betecknar det som en katastrof att vindkraftverk från 2012 inte klarar kyla.

Signaturen eolus tycker inte att det är seriöst att bygga ut i stor skala utan att först prova att tekniken håller i alla väder, och tror att vertikalaxlade vindkraftverk borde vara bättre i arktiskt klimat.

Läsaren mats persson tycker att Ny Teknik borde ifrågasätta varför vindkraften över huvud taget byggs i Norrland. Han menar att det finns betydligt bättre områden där det blåser mer, där klimatet är mer gynnsamt och där det redan finns infrastruktur för att transportera konstruktionerna.

Signaturen Drygis saknar uppgiften om hur mycket nettoproduktionen av energi går ner på grund av nedisning för att få ett hum om hur stort problemet är.

Som vanligt när Ny Teknik skriver om energiproduktion har det bland läsarkommentarerna uppstått en diskussion om vindkraftens respektive kärnkraftens fördelar. Signaturen *ELVIS* passar på att slå ett slag för kärnkraften och tycker att det är synd att Sverige inte har elva reaktorer till. Pelle menar att behovet av underhåll talar emot vindkraften, samt att vindsnurrorna bullrar och förfular naturen. Signaturen BS… tycker att vindkraften kan vara bra som komplement i ett elnät, men går inte att ha som en bas eftersom produktionen sker ryckvis.

Flera läsare, bland annat Kjell Lingeblad, lyfter frågan om subventionering till vindkraften: "Hur många miljarder kronor har inte svenska folket fått betala i bidrag och subventioner till alla dessa vindkraftsbolag, till stor del utländska?" skriver han.

Men han får mothugg av signaturen BiM: "Kan du Lingblad acceptera att det ges ut utsläppsrätter gratis som ger intäkter till kraftindustrin utan motprestation så ska vi nog inte klaga på stimulansen till förnyelsebart."

Signaturen B.Stymer hävdar att alla vindkraftverk har byggts i strid med maskindirektivet och tycker att de genast ska tas ur drift och nedmonteras.

Linda Nohrstedt

Mer om: Debatt Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt