Kokosmjölk stor bisfenol-bov

2012-09-17 09:33  
Uppmätta bisfenolhalter i utvalda konserver. Källa: Testfakta

Fet mat innehåller mer bisfenol A. Det visar Testfaktas analyser av några vanliga konserver.

Testfakta har låtit det franska laboratoriet Eurofins analysera halten av det hormonstörande ämnet bisfenol A i åtta olika livsmedelskonserver. Resultatet visar på stora skillnader.

Högst halt av bisfenol A hade kokosmjölken från Santa Maria. Den innehöll 473 mikrogram per kilo livsmedel. I burkdryckerna kunde däremot inga halter av bisfenol A uppmätas.

-Vi vet att halten bisfenol A i konservburkar vanligtvis inte överstiger 50 mikrogram. Att kokosmjölken ligger så här högt förvånar mig, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket, till Testfakta.

Men fetthalten kan ha betydelse för hur mycket bisfenol A som läcker från konservburken till livsmedlet.

Professor Bo Jönsson vid Lunds medicinska fakultet säger till Testfakta att deras resultat tyder på att det går att minska bisfenolet i konserver.

EU:s livsmedelsmyndighet Efsa har satt det accepterade dagliga intaget av bisfenol A till 50 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag. Nivån är dock omdiskuterad eftersom flera studier har visat på hälsoeffekter vid betydligt lägre doser.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt