Energi

Kokar biogasrest i vakuum

Sundsvall Energi planerar ett biogaskombinat i närheten av Korstaverket. Nu får företaget bidrag för en ny teknik där den vattniga rötgasresten separeras och kokas i vakuum. Sedan kan den användas för att gödsla skog eller åker. Foto: Berkqvist foto

Energimyndigheten delar ut 67 miljoner kronor till tio svenska biogasprojekt. Mest pengar går till ett projekt som kokar rötrester från biogasproduktion i vakuum.

Publicerad

-Projekten ska installera innovativa tekniker så att de kan verifieras och kanske fungera som demoanläggningar för andra kommuner eller företag, säger Kalle Svensson som är handläggare vid Energimyndigheten.

Mest pengar – 18,9 miljoner – går till Sundsvall Energi. Företaget driver ett stort projekt för att producera biogas genom att röta källsorterat organiskt hushållsavfall, främst matrester, och andra substrat. Biogasen ska bland annat användas för att driva kollektivtrafiken i Sundsvall och Östersund. Samtidigt bildas en näringsrik restprodukt som kan användas för att gödsla åkrar och skog. Haken är att det är en blaskig soppa med en vattenhalt på mer än 90 procent. Bidraget från Energimyndigheten ska gå till att separera vattnet från rötresten i en energisnål tvåstegsprocess där soppan först centrifugeras och sedan kokas i vakuum. Den torrare resten är sedan lättare att transportera, medan vattnet kan användas som spädvatten i rötprocessen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här