Energi

Knäckfrågan för klimatforskarna

Varför har den globala uppvärmningen stannat av? Det är en av de viktigaste frågorna när IPCC släpper sin klimatrapport nästa vecka. Foto: Colourbox
Markku Rummukainen.

I nästa vecka möts världens ledande klimatforskare i Stockholm. Då offentliggörs första delen av IPCC:s nya klimatrapport.En knäckfråga är varför den globala temperaturökningen bromsat in de senaste 15 åren.

Publicerad

I somras meddelade World Meteorological Organization (WMO) att perioden 2001–2010 var det varmaste decenniet sedan de moderna klimatberäkningarna startade på 1850-talet. Samtidigt har forskare konstaterat att ökningen av den globala genomsnittstemperaturen avtagit de senaste 15 åren. En del kritiska röster har utifrån det sagt att forskare har fel om den globala uppvärmningen. WMO hävdar dock att uppvärmningen fortsätter.

Mycket tyder på att FN:s klimatpanel, IPCC, också kommer att hävda detta, när de kommer med sin nya, globala klimatrapport den 27 september. Enligt läckt information, som publicerats i media, står det i utkastet till den nya rapporten att det med 95 procents säkerhet går att slå fast att människans utsläpp påverkat klimatet det senaste halvseklet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här