Klimatnytta med begagnat visas i realtid

2015-08-18 11:03  
Blockets klimaträknare.

Hur stora mängder växthusgaser undviks om vi väljer att köpa begagnat i stället för nytt? En ny sajt visar resultatet i realtid.

Att handla begagnat i stället för att köpa nytt är ett effektivt sätt att undvika onödig belastning på klimatet. Det visade IVL Svenska Miljöinstitutet i en rapport för två år sedan. Med data från marknadsplatsen Blocket räknade de ut att handeln på webbplatsen motsvarar en potentiell besparing av 1,6 miljoner ton växthusgaser på ett år.

Nu har IVL utvecklat ett räkneverk som gör besparingen mer konkret. På den nya sajten klimatnyttan.se från Blocket lanserar tickar det fram kg för kg. Här kan besökarna följa mängden potentiella växthusgasutsläpp som undviks i takt med att vi säljer och köper begagnat. I skrivande stund visar det 1 088 147 843 kg.

Räkneverket bygger på antagandet att varje pryl som säljs vidare bidrar till minskad nytillverkning och avfall. Beräkningarna utgår från den kalkyl IVL Svenska Miljöinstitutet utvecklade i det tidigare projektet tillsammans med Blocket.

  

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt