Klimatmötet lockar inte Ericsson och Electrolux

2011-11-28 08:56  

Denna gång deltar varken toppchefen för Ericsson eller Electrolux på FN:s klimatmöte i Durban. - Mycket svårt nå ut med sitt budskap på sådana konferenser, säger Electrolux presschef.

För två år sedan var mediebevakningen enorm inför och under klimatmötet i Köpenhamn.

I utkanten av konferensen för ministrar och regeringstjänstemän arrangerades också möten med näringslivsrepresentanter.

Bland fåtalet svenska toppchefer som anmält sitt intresse den gången fanns Electrolux dåvarande vd Hans Stråberg, och Ericssons blivande vd Hans Vestberg.

Hans Stråbergs budskap i Köpenhamn var att koldioxidutsläppen i Europa kan minskas med 20 miljoner ton, förutsatt att man ersätter alla tio år gamla vitvaror i Europa med de mest energieffektiva. Han föreslog därför att politikerna skulle subventionera utbytet av gamla vitvaror till nya.

- Vi döljer inte att vi skulle tjäna på en subvention av utbyte av vitvaror. Men vi skäms inte för det. Budskapet är att även klimatet tjänar på det, sa Mattias Rådström, pr-chef på Electrolux, den gången.

I år väljer Electrolux vd Keith McLoughlin att inte resa ner till FN:s klimatmöte i Durban, Sydafrika.

- Industrin har allt att vinna på att klimatutmaningen hanteras, men en lärdom från vårt medverkande vid Köpenhamnsmötet är att det är mycket svårt att nå ut med sitt budskap på sådana konferenser, säger Erik Zsiga, presschef på Electrolux.

Han försäkrar att intresset för klimatfrågorna inte svalnat. Tidigare i år var Electrolux ett av företagen bakom en gemensam deklaration med WWF, där EU-ledarna uppmanades att besluta om 30-procentiga växthusgasminskningar till 2020 oavsett vad andra länder gör.

Electrolux kommer att delta på ett evenemang i Durban den 7 december där chefen för FN:s miljöprogram är värd. Där är Electrolux ett exempel på industriföretag som gör en reell insats för att minska CO2-utsläppen.

Dessutom ställer vi ut Electrolux gröna dammsugare och andra vitvaror på My Green Lifestyle Festival och utställningen Green Home, som äger rum i anslutning till konferensen.

Erik Zsiga påpekar också att Electrolux minskat den egna energiförbrukningen i våra fabriker, kontor och lager med 25 procent sedan 2005.

Inte heller Ericsson kommer att ha en toppchef på plats i Durban. Det visar sig också att Hans Vestberg, trots att han avsett vara med i Köpenhamn, aldrig var på plats den gången.

- Däremot engagerar sig Hans Vestberg på andra sätt. Han är bland annat ordförande för arbetsgruppen Klimatförändringar inom Broadband Commission for Digital Development. Och Ericsson kommer att vara med i Durban genom organisationer som GeSI, säger Yvonne Edenholm, presstalesperson på Ericsson.

GeSI står för "The Global e-Sustainability Initiativet" och är en organisation där företag inom it- och telekombranschen jobbar tillsammans med miljöfrågor.

Gå till FN:s sajt om klimatmötet här.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt