Klimatgenombrott: Koldioxid blir till sten

2016-06-10 14:00  

Forskare på Island har hittat ett nytt sätt att lagra koldioxid. Genom att pumpa ner den i vulkaniskt berg förvandlas den till sten.

Resultaten, som publiceras i det senaste numret av Science, visar att koldioxiden reagerar med den vulkaniska bergarten basalt och bildar kalksten. Forskarna överraskades av hur snabbt processen gick. Efter två år 95 procent av koldioxiden ombildad till sten.

– Vi måste ta hand om de ökande koldioxidutsläppen. Detta är det ultimata lagringssättet, säger forskningsledaren Juerg Matter vid universitetet i Southampton till tidningen the Guardian.

I de flesta andra projekt för att fånga och lagra koldioxid sker lagringen i sandsten som inte reagerar lika snabbt koldioxiden, och så länge koldioxiden är i gasform finns det risk att den på nytt läcker ut i atmosfären.

Det så kallade Carbfix-projketet på Island har pågått sedan 2012 i ett samarbete mellan Reykjavik energi, Islands universitet, CNRS i Toulouse och Columbiauniversitetet.

Koldioxiden kommer från ett geotermiskt kraftverk och pumpas löst i vatten till ett djup på mellan 400 och 500 meter ner i berget.

Enligt forskarna är tekniken redo för att användas i stor skala.

Så varför ser vi inte hundratals sådana här projekt?

– Det saknas incitament, säger Juerg Matter till the Guardian.

Förutom att det saknas politiska beslut som gör det lönsamt att lagra koldioxid är en utmaning att metoden kräver stor mängder vatten. För varje lagrat ton koldioxid går det åt 25 ton vatten.

Nästa steg är att skala upp koldioxidlagringen från dagens nivå på 5000 ton per år.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt