Klimatforskare: Hemdatorer bättre än superdatorer

2013-10-11 07:14  
Foto: Grafik: Jonas Askergren

Climateprediction är projektet där klimatforskare samarbetar med allmänheten. Som hårdvara används tusentals vanliga hemdatorer. <br/>– Vi kan förbättra vår förståelse av klimatförändringar mer än vad som skulle vara möjligt med superdatorer, säger klimatforskaren Friederike Otto.

Nyligen firade projektet Climateprediction sitt tioårsjubileum. Ett projekt som startades på universitetet i Oxford av klimatforskaren Myles Allen, men som nu finns spritt i flera länder.

– I nuläget har vi cirka 30 000 aktiva medverkande över hela världen, säger Friederike Otto, som är vetenskaplig samordare av projektet.

För att forskarna ska kunna göra prognoser används klimatmodeller. Modellerna är tredimensionella matematiska beskrivningar av atmosfären, landytan, hav, sjöar och is. Resultaten beror på modellens upplösning, antal beräkningspunkter, vilken dator som använts och hur mycket data som skrivs ut.

Resultaten från de olika modellerna kan skilja sig åt och det råder ofta en osäkerhet kring till exempel om­fattningen av klimatförändringarna. För att minska osäkerheten måste forskarna ta hänsyn till flera parametrar vilket kräver en enorm datakraft. Ofta används superdatorer, men Climateprediction har gått en annan väg.

Vem som helst med en egen hemdator och internetuppkoppling kan ladda ned mjukvaruprogrammet Boinc. Programmet gör det i sin tur möjligt att ladda ned en klimatmodell. Varje nedladdad modell skiljer sig något från de andra, och när modellerna körs tusentals gånger hoppas forskarna få reda på hur störningar och variationer påverkar slutresultatet.

– Skillnaderna kan till exempel handla om hur mycket värme aerosoler eller haven absorberar. På så sätt kan vi undersöka varför uppvärmningen minskat de senaste åren, säger Friederike Otto.

Fördelarna med att använda flera datorer för prognosuträkningar är flera, berättar Friederike Otto.

– Du kan hantera mycket data, och du kan simulera statistik för ovanliga händelser, som extrema väderförhållanden, säger hon.

Hur många datorer behövs för att få hållbara resultat?

– För att vår metod ska nå sina fulla fördela krävs några hundra medverkande, men ju fler desto snabbare kan vi få resultat.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt