Klimatet får 7 budgetmiljarder

2008-09-22 13:35  

Klimat, hav och miljöforskning är tre områden som får stor plats i höstens budgetproposition. Inom klimat- och energi presenterar regeringen satsningar på sammanlagt 7 miljarder.

I budgeten lägger regeringen fram ett åtgärdspaket inom klimat- och energiområdet på 3 miljarder kronor och en riktad satsning på klimatbistånd som omfattar 4 miljarder. Regeringen höjer också anslaget till internationella klimatinvesteringar med 670 miljoner kronor för perioden 2009-2011.

- Internationella klimatinvesteringar ger stora utsläppsminskningar för pengarna. De 670 miljoner som nu avsätts motsvarar satsningar på utsläppsminskningar på 6 - 7 miljarder kronor i Sverige, säger Andreas Carlgren i ett pressmedelande.

Åtgärdspaketet innehåller bland annat stöd för kommersialisering

och spridning av ny energiteknik, klimatinvesteringar i andra länder och satsningar för att underlätta utbyggnaden av vindkraft genom att till exempel förbättra planeringen och förkorta handläggningstiderna.

- Regeringens utspel om att satsa 3 miljarder på klimat och energiåtgärder i Sverige samt 4 miljarder i utvecklingsländer under den närmaste treårsperioden är ännu svårt att bedöma, skriver energiexperten Hans Nilsson i sitt nyhetsbrev.

- Till att börja med är åtgärdstitlarna mycket översiktliga och ifråga om effektivisering inte preciserade utan där avvaktas effektiviseringsutredningen.

Regeringen vill också förbättra havsmiljön i Östersjön och Västerhavet. Första steget blir att det särskilda anslaget för havsmiljö tillförs 655 miljoner kronor under perioden 2009-2011.

Det innebär att regeringen satsar totalt en dryg miljard under mandatperioden på havet.

I december 2008 kommer klimat- och energipropositionen. Där ska regeringen presentera ett nationellt mål för utsläppsminskningar, liksom riktlinjer för förändringar av miljö- och energiskatter.

Sammantaget ska åtgärderna leda till att Sveriges uppfyller sin del av EU:s klimat- och energipolitiska mål.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt