Klartecken för Northvolt: Nu kan fabriken byggas

2018-06-07 13:54  

Klockan 11 på torsdagen kom beskedet: mark- och miljödomstolen i Umeå ger Northvolt tillstånd att bygga en fabrik i Skellefteå. Redan i morgon, fredag, inleds markförberedelserna på plats.

I ett pressmeddelande uppger Northvolt att det nu är klart med det miljötillstånd som behövs för att börja bygga fabriken i Skellefteå. Nästa steg inleds redan i morgon, fredag. Då sätter bolaget igång med markförberedelserna på plats.

– I dag är ännu en viktig milstolpe för Northvolt och den batterivärdekedja som börjar ta form i Europa. Vi kommer att börja bygga i Skellefteå i morgon, vilket betyder att vi ligger bra till för att hålla vår tidplan, säger Northvolts vd och grundare Peter Carlsson i pressmeddelandet.

Det har gått drygt sex månader sedan Northvolt lämnade in den sista delen i sin ansökan till mark- och miljödomstolen för att bygga den första delen av fabriken i Skellefteå, som ska stå klar år 2020. Tre år senare ska fabriken stå helt klar, och då producera 32 GWh årligen.

Läs mer: Elbilsjätten planerar batterifabrik i Europa

Markförberedelserna för fabriken i Skellefteå väntas bli klara under andra halvåret 2019.

I april togs det första spadtaget i bygget av Northvolt Labs i Västerås, som har fokus på forskning och utveckling.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt