Klartecken för Northvolt: Nu kan fabriken byggas

2018-06-07 13:54  

Klockan 11 på torsdagen kom beskedet: mark- och miljödomstolen i Umeå ger Northvolt tillstånd att bygga en fabrik i Skellefteå. Redan i morgon, fredag, inleds markförberedelserna på plats.

I ett pressmeddelande uppger Northvolt att det nu är klart med det miljötillstånd som behövs för att börja bygga fabriken i Skellefteå. Nästa steg inleds redan i morgon, fredag. Då sätter bolaget igång med markförberedelserna på plats.

– I dag är ännu en viktig milstolpe för Northvolt och den batterivärdekedja som börjar ta form i Europa. Vi kommer att börja bygga i Skellefteå i morgon, vilket betyder att vi ligger bra till för att hålla vår tidplan, säger Northvolts vd och grundare Peter Carlsson i pressmeddelandet.

Det har gått drygt sex månader sedan Northvolt lämnade in den sista delen i sin ansökan till mark- och miljödomstolen för att bygga den första delen av fabriken i Skellefteå, som ska stå klar år 2020. Tre år senare ska fabriken stå helt klar, och då producera 32 GWh årligen.

Läs mer: Elbilsjätten planerar batterifabrik i Europa

Markförberedelserna för fabriken i Skellefteå väntas bli klara under andra halvåret 2019.

I april togs det första spadtaget i bygget av Northvolt Labs i Västerås, som har fokus på forskning och utveckling.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt