Klart riva reaktor i Studsvik

2014-10-24 15:04  

Kärnreaktorerna R2 och R2-0 i Studsvik har fått klartecken av strålsäkerhetsmyndigheten att rivas. R2 togs i drift 1960.

(Uppdaterad) Uppdraget har gått till företaget Svafo som fått säkerhetsredovisningar och avfallsplan godkända. Svafo kan påbörja rivnings i februari nästa år förutsatt att villkoren i myndighetens beslut uppfylls.

Godkännandet gäller den inledande etappen av rivningen. Inför kommande etapper behövs nya godkännanden. Rivningen ska ske i tre etapper:

*Rivning av reaktorerna och tömning av reaktorbassängernas vatten

*Rivning av bassängen som omger reaktorerna

*Rivning av resten av anläggningen.

R2 är en forskning- och materialprovningsreaktor som togs i drift i maj 1960 på AB Atomenergis Studsviksområde utanför Nyköping. I samma anläggning fanns även reaktorn R2-0 som användes för utbildningsändamål samt medicinsk behandling.

R2 byggdes ursprungligen för en termisk effekt av 30 MW, vilken senare höjdes till 50 MW. Från början användes höganrikat bränsle, men från 1991 sänktes anrikningsgraden till strax under 20 procent.

I anläggningen gjordes tester av kärnbränsle, samt utfördes experiment med bestrålning av material. Anläggningen användes också för framställning av medicinska radioaktiva isotoper. Reaktorn ställdes av i juni 2005.

R2 blir den andra reaktoranläggningen som rivs i Sverige. Den första var forskningsrektorn R1 så låg i underjorden vid Tekniska högskolan KTH i Stockholm. Den revs 1982.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt