Klart med svenskt förbud mot uranbrytning

2018-04-19 10:01  
Bilden från 2014 visar uranbrytning i Arandis, Namibia. Foto: Alamy

Regeringens omtvistade förslag mot uranbrytning kommer att gå igenom i riksdagen.

En majoritet är säkrad sedan Centern bestämt sig för att göra Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet sällskap i att rösta ja, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi ser ju att det förnybara samhället kommer, och där finns det inte plats för kärnkraft och inte heller för uran, som ju är en smutsig brytning. Så det i kombination gör att vi inte ser någon framtid för det, säger Centerpartiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl till Ekot.

Övriga allianspartier säger nej. De tycker inte att ett förbud behövs, eftersom det ändå inte förekommer uranbrytning i landet, och att det skadar Sveriges rykte som gruvnation.

Läs mer: Regeringen föreslår förbud mot uranbrytning

Regeringen argumenterar i stället att det har förekommit prospektering som väckt lokal oro på flera håll.

En annan invändning är att uranstoppet kan drabba även andra projekt. Utländska bolag som vill leta efter exempelvis de nu så heta batterimetallerna kobolt och litium befaras skrämmas bort om de inte samtidigt får spana efter uran.

Mer om: Uranbrytning Uran

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt