Klart köpa el per timme

2012-09-25 13:54  

Från och med måndag den 1 oktober blir möjligt att köpa el per timme. Då träder en ny lag i kraft som innebär att konsumenter kan begära timmätning utan extra kostnad.

Den som i dag har ett rörligt elavtal betalar varje månad ett genomsnittligt pris på elen just den månaden. Men från och med på måndag går det att teckna elavtal som bygger på timmätning.

En aktiv elkonsument kan då spara pengar genom att snåla på elen när den är som dyrast - oftast under dagen på vardagar - för att i stället köra tvättmaskin och diskmaskin på kvällar och helger.

Enligt Fredrik Landahl, chef för Fortums elhandel i Sverige är det villaägare som har störst möjlighet att spara på att byta till timpris.

Den största besparingen kan göras om värmesystemet automatiskt kan anpassas till elpriset. Fredrik Landahl berättar att Fortum i Finland nyligen lanserat ett system som gör det möjligt att styra uppvärmningen av vatten i en ackumulatortank till tider då elen är som billigast.

-Du går ju knappast upp klockan två på natten och startar torktumlaren för att spara 22 öre. Tanken är att timmätningen ska sätta fart på teknikutvecklingen så att det kommer nya tjänster och produkter som gör det möjligt att styra elanvändningen utan att du behöver tänka på det, säger han.

Redan i dag köper många elintensiva företag sin el per timme och har då möjlighet att minska sin förbrukning när elen är som dyrast. För mindre elkunder - med ett säkringsabonnemang på högst 63 ampere - har det i praktiken varit omöjligt eftersom de själva måste stå för merkostnaden.

På måndag den 1 oktober träder dock en ändring av ellagen i kraft som innebär att mindre elkunder ska kunna få timmätning utan extra kostnad för vare sig mätning eller eventuellt byte av elmätare.

Enligt Fredrik Landhal kan det dock ta upp till tre månader innan elen börjar mätas per timma hos en viss kund. Det beror på att nätbolaget behöver en viss tid för att få timmätningen på plats.

En som gläds åt den nya lagen är Nils-Gunnar From, vd för Storuman energi. Företaget har drivit en kampanj på sin hemsida för att få timmätning till stånd.

Han ser två vinster för konsumenten.

-Det ena är att man vill ha så låg elräkning som möjligt. Det går att spara mellan 10 och 20 procent på elräkningen. Det andra är miljöskäl. När elen är som dyrast är den också som smutsigast.

Hur kommer då elräkningen att se ut? Något "lakan" blir det inte från Fortum säger Fredrik Landahl:

-Nej, vill du se exakt vilket pris du betalat timme för timme får du gå in på ditt konto på vår hemsida.

Även Storuman energi jobbar på en sådan lösning.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt