Klart för rekordinvesteringen i Kiruna

2008-10-29 12:34  

Den nya gruvan i Kiruna blir Sveriges största industriinvestering genom tiderna. Den kommer kosta 12,5 miljarder kronor. Lika mycket till kostar det att flytta Kiruna stad till säker plats undan jordsprickor och gruvras.

Nu är det klart att den statliga gruvjätten ska följa den 80 meter breda och fyra kilometer långa järnmalmkroppen i Kiruna ytterligare 320 meter ned i djupet till den nya huvudnivån 1 365 meter under jord.

Trots konjunkturavmattningen fattade LKAB-styrelsen i dag beslutet som säkrar malmproduktionen i Kiruna ytterligare drygt 20 år framåt.

I ryggen har LKAB en lång rad vinstår som nu toppas av rekordvinsten på 9,8 miljarder kronor för årets tre första månader.

- Vi står starka i den finansiella turbulens som råder i världen. Det är mycket viktigt med tanke på de stora investeringar vi ännu har framför oss, sade Ola Johnsson i samband med delårsrapporten i går tisdag.

Att LKAB skulle gå ännu djupare ned i malmkroppen har stått klart länge.

LKAB har investerat 7 miljarder kronor i nytt anrikningsverk och nytt pelletsverk i Kiruna som nyligen invigdes. Dessa förädlingsanläggningar måste försörjas med råvara från gruvan.

Transportvägarna ned till den nya huvudnivån är redan klara. Sträckan från huvudkontoret ned till den nya gruvan är 1,2 mil lång.

Kvar är det stora jobbet – de tio planerade produktionsområdena med tillfartsvägar och schakt och hela spåranläggningen med förarlösa tåg som ska ta malmen upp till ytan.

Först under 2012 kan de första sprängsalvorna höras.

LKAB:s självförtroende har ökat i takt med att klimatdebatten har intensifierats.

Stålindustrin och gruvorna är bland de värsta bovarna när det gäller koldioxidutsläpp, men LKAB kan marknadsföra sin malm som ”grön”.

- Vi provocerar och kallar våra produkter för ”green pellets”, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

- Vår magnetitmalm är snällare mot klimatet än konkurrenternas hematitmalm. Hematitmalm släpper ut 3-7 gånger mer koldioxid vid förbränning än när man bränner pellets av magnetitmalm, säger Anders Lindberg.

Se detaljerade bilder av Kirunamalmen via de uppklickbara multimedialänkarna till höger om artikeltexten.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt