Kinesisk vindkraftsjätte vill in i Sverige

2010-03-19 10:48  
Montering av 3MW vindkraftverk utanför Kinas östkust

5 av världens 15 största vindkraftsbolag kommer från Kina. Nu vill en av de kinesiska jättarna in i Sverige.

Det är Sinovel, som visar stort intresse för den svenska marknaden, enligt uppgifter till Ny Teknik.

-Vi har varit i kontakt med Sinovel och fler andra kinesiska tillverkare vid våra upphandlingar, men Sinovel har inte kontaktat oss, säger Ingegerd Bills, kommunikationschef Vattenfall Vindkraft

Det kinesiska bolaget växer snabbt. För ett par år sedan tog Sinovel över förstaplatsen på den inhemska marknaden från Goldwind och rankas numera som nummer tre i världen av konsultbolaget Make Consulting.

Sinovel har levererat alla turbinerna till Kinas första havsbaserade vindkraftsprojekt, Shanghai Donghai Bridge utanför Shanghai på kinas östkust. Det rör sig om 34 turbiner på 3 MW .

Bolaget tillverkar också turbiner på 1,5 MW och utvecklar just nu en ny turbin på 5MW för land- och havsbaserade vindkraftsparker.

Turbinerna på 1,5 MW och 3 MW tillverkas på licens från tyska Fuhrländer. Den nya, större turbinen är en egen konstruktion. Första prototypen ska levereras 2010.

Den här veckan presenterar den danska konsultfirman BTM Consult sin översikt över den globala vindkraftsmarknaden.

De uppgifter som hittills gjorts offentliga visar att Kina förra året blev världens största vindkraftsmarknad och att det finns 5 kinesiska företag bland de 15 största i världen.

Enligt BTMs konkurrent Make rör det sig om Sinovel, Goldwind, Dong Fang, United Power och Mingyang.

Totalt finns det i dag över 50 tillverkare av stora vindkraftverk i Kina. Cirka 80-90 procent av produktionen säljs inom landets gränser, men flera av de stora vill nu expandera utomlands.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt