Kina störst på grön energi

2010-03-26 09:59  

För första gången går Kina om USA som det land som investerar mest i grön energi.

Kina investerade nästan dubbelt så mycket som USA i förnyelsebara energiprojekt förra året. Allra mest gick till vindkraft.

Efter Kina och USA satsade Storbritannien, Spanien, Brasilien och Tyskland mest på vind, sol och andra förnyelsebara energikällor under 2009. Det enligt en ny rapport från stiftelsen The Pew Charitable Trusts i samarbete med finansanalysföretaget Bloomberg.

I rapporten konstateras att Kina satsade nästan 250 miljarder kronor på gröna energiprojekt förra året, medan USA bara satsade hälften så mycket.

Den ekonomiska krisen gjorde att de totala investeringarna gick ner i världen med 6,6 procent under 2009. Men redan i år kommer marknaden att repa sig och satsningarna kommer att öka med 25 procent.

I rapporten konstateras att politiska beslut spelar stor roll. I länder som Kina, Brasilien, Tyskland och Spanien har regeringarna satsat mycket på att få fart på den gröna energisektorn. Särskilt tydligt är detta i Kina där regeringen satt upp ambitiösa mål för vind- och solenergi.

När det gäller innovation är det dock USA som är den självklara ledaren. Inget annat land satsade så mycket riskkapital i nya energibolag, totalt 30 miljarder kronor under förra året. I första hand satsade riskkapitalisterna i bolag som utvecklar nästa generations biodrivmedel från exempelvis alger och cellulosa, solenergi samt teknik för smarta elnät.

Men även riskkapitalet drabbades av den ekonomiska krisen, konstateras i rapporten. Jämför t med 2008 minskade riskkapitalinvesteringarna i förnyelsebar energi med 44 procent i världen.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt