Kina pressar priserna <br></br>på stora vindkraftverk

2008-01-11 07:30  
Kinesiska Mingyang Wind Powers nya 1,5 MW planetväxelturbin. Foto: Mingyang Electric

Kina håller på att bli en av världens stora vindkraftsnationer – både i installerad vindkraft och som tillverkare. Med tysk teknik och amerikansk säljhjälp kliver nu energibolaget Mingyang in på arenan med ett nykonstruerat 1,5 MW-verk - 20 procent billigare.

Guangdong Mingyang Electric Group har ett avtal med det relativt nybildade amerikanska ”greentech-bolaget” Greenhunter Energy i Grapevine, Texas om export av Mingyangs stora vindturbiner till väst.

Avtalet mellan Greenhunter och Mingyang är tvådelat – dels går Greenhunter in som 6-procentig delägare Mingyangs nybildade vindkraftsbolag Mingyang Windpower Technology, dels får Greenhunter ensamrätten till Mingyangs 1,5 MW turbiner i USA.

Greenhunters vindkraftbolag Wind Hunter har redan lagt en order på 72 stycken vindsnurror för nya vindkraftsprojekt i USA under 2008. Totalt har man säkrat leveranser av 900 av Mingyangs 1,5 MW-turbiner mellan 2008 och 2012.

Pressar priset med 20 procent
Kina har en redan en stor egen tillverkning av vindkraftverk, plus att internationella företag som danska Vestas har egna fabriker i Kina. Men hittills har det handlat om små vindkraftverk - under 1 MW.

Nu kommer det en kinesisk tillverkare med stora verk och dessutom till lägre pris än de europeiska konkurrenterna.

Enligt den danska tidningen Ingenjören kommer Mingyangs vindturbiner att ligga 20 procent lägre i pris än motsvarande europeiska turbiner – trots att Mingyang köper en stor del av komponenterna från utlandet.

Men på sikt, när allt större del av produktionen sker med kinesiska komponenter, kommer priset att sjunka ytterligare tror vindkraftsexperter.

Det låter som musik för vindkraftsägare som sett priserna rusat i höjden när efterfrågan vindkraftverk ökat och bristen på komponenter blivit besvärande.

Tysk teknik med planetväxel
Mingyuang bygger sina vindturbiner med samma teknik som det tyska företaget Aerodyn och det finska företaget Winwind använder. I Sverige säljs Windwinds turbiner av Kristinehamnsföretaget Dynawind.

Karaktäristiskt för Aerodyns och Winwinds turbiner är att de använder så kallade planetväxlar mellan rotor och generator till skillnad från giganterna Vestas och Siemens som använder en traditionell växellåda.

Mingyangs turbin kan alltså sägas vara ett mellanting mellan tyska Enercons direktdrivna turbiner, helt utan växlingsfunktioner, och Vestas system med komplett växellåda som reglerar hastigheten mellan rotor och generator.

Klarar Sydosasiens tyfoner
Just nu levererar man två typer av vindkraftverk – ett som är anpassad till kyla och svaga vindar i norra Kina och ett som tål tyfonvindarna i södra Kina, med vindhastigheter upp till 70 meter i sekunden.

Enligt information på Mingyangs sajt siktar man på att inom ett år tillverka vindturbiner på både 2,5 och 3 MW.

Aerodyn, som hjälp Mingyang med designen, håller självt på att testa havsbaserade vindkraftverk på hela 5 MW, en storlek som ännu inte finns annat än som pilotinstallationer i ett EU-projekt i Nordsjön.

På land har dock 5 MW-verk testkörts i Tyskland under ett par år och man väntar att det i år blir ett genombrott för så stora verk i Europa.

Kina sexa bland vindnationerna

Installerad effekt 2006

1. Tyskland 20 622 MW
2. Spanien 11 615 MW
3. USA 11 603 MW
4. Indien 6 270 MW
5. Danmark 3 140 MW
6. Kina 2 604 MW
- - - - - - - - - -
18. Sverige 572 MW

Källa: Wikipedia

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt