Kina inför utsläppsrätter

2015-09-25 07:58  
Kinas president Xi Jinping är just nu på besök i USA, här fanns tid för en promenad utanför Vita huset med president Barack Obama. Foto: TT

Kina inför en marknad för utsläppsrätter för att minska sin klimatpåverkan. Nyheten kommer att presenteras under president Xi Jinpings besök i USA, uppger amerikanska regeringskällor för flera medier. Men det dröjer innan jättelandets utsläpp väntas bromsa in.

Den nationella marknaden för utsläpp kommer träda i kraft 2017 och kommer beröra koldioxidtunga sektorer som elproduktion järnindustri och kemikalier, enligt källor.

Kinas ambition är att vända sina klimatutsläpp till 2030. Det är osäkert om landet, som är starkt beroende av kol för sin elförsörjning, kommer uppnå sina mål. Men trycket på Xis regering att agera i frågan har ökat från omvärlden men också inifrån landet där smog från kolkraftverken förpestar många städer.

De nya åtgärderna väntas bli offentliggjorda under fredagen i ett gemensamt uttalande från USA:s president Barack Obama och Xi Jinping som är på besök i Vita huset, skriver Reuters.

Barack Obama försökte få ett liknande system genom kongressen under sin första mandatperiod. Det stoppades dock eftersom det väntades missgynna i USA i konkurrensen med Kina.

– Chanserna ökar nu att vi får till ett robust avtal i Paris, säger en amerikansk företrädare enligt New York Times.

Målsättningen för FN:s klimatkonferens i Paris som inleds i november är att ingå en bindande klimatpakt som omfattar alla världens länder.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL