Kina gillar svensk miljöteknik

2010-03-30 13:36  

De tre senaste åren har svensk miljöteknikexport ökat mer än för övrig industri. Och Kina har varit draglok.

Det visar färskar siffror som Sveriges miljöteknikråd Swentec, tagit fram i samarbete med SCB.

Under 2009 års lågkonjunktur föll den totala svenska varuexporten med 16 procent. Miljöteknikexporten däremot föll bara med 8 procent, skriver Swentec i ett pressmeddelande på tisdagen.

Varuexporten av miljöteknik till Kina ökade med 52 procent mellan 2008 och 2009. Från 1 463 miljoner SEK till 2 219 miljoner kronor.

Det innebär att Kina har seglat upp från nionde till andra plats när det gäller miljöteknik i varuexporten enligt utrikeshandelsregistret. Klart störst är fortfarande Tyskland.

Men också Italien och Nederländerna ökar starkt i miljöteknikstatistiken.

Andelen miljöteknikexport av den totala andelen varuexport har ökat från i genomsnitt 1-2 procent under 2000-talet till 2,8 procent 2008 och till 3,2 procent under 2009.

- En slutsats är det hållbara samhället är stabilare än samhället i övrigt. Att satsa på

grön tillväxt och omställning till en eko-effektiv ekonomi lönar sig för Sverige, säger Berit Gullbransson, verksamhetschef på Swentec.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt